Scandalul sexual de la SNSPA: 31 de profesori, colegi de-ai lui Pieleanu, cer anchetarea cunoscutului sociolog, nu doar a lui Bulai

Marius Pieleanu (b1.ro)
Andrei Pricopie
06.08.2024

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a prezentat situaţia sesizărilor contra celor doi profesori acuzaţi de hărţuire sexuală - Marius Pieleanu şi Alfred Bulai.

"Având în vedere acuzaţiile formulate la adresa profesorului Alfred Bulai, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) face următoarele precizări: La Comisia de etică a SNSPA au fost depuse zece sesizări, care au fost formulate de rectorul SNSPA şi de către nouă foste studente. Separat de cele menţionate mai sus, mai există două scrisori adresate de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe Politice, respectiv membri ai Consiliului Studenţesc SNSPA, conducerii SNSPA, care cer Comisiei de Etică să se autosesizeze în legătură cu profesorul Marius Pieleanu, în baza informaţiilor apărute în spaţiul public. Rectorul SNSPA a trimis, spre analiză, cele două scrisori Comisiei de etică", a transmis SNSPA în cadrul unui comunicat remis Agerpres.

Comisia de Etică a SNSPA a preluat sesizările, urmând să parcurgă toţi paşii legali până la soluţionarea acestora.

"Comisia de etică universitară acţionează independent faţă de orice altă structură sau persoană din cadrul SNSPA. Membrii Comisiei au obligaţia păstrării confidenţialităţii şi echidistanţei faţă de părţile implicate în cauză, fiind interzisă exprimarea, în spaţiul universitar al SNSPA sau în afara lui, a oricărei informaţii preliminare. SNSPA nu se va pronunţa public până la finalizarea lucrărilor Comisiei de etică. După analiza dosarelor şi deliberare, Comisia de etică va adopta o hotărâre care va fi transmisă conducerii SNSPA şi părţilor implicate. Decizia Comisiei de etică va fi publicată pe website-ul oficial al universităţii - snspa.ro", se mai arată în comunicatul citat.

31 de profesori cer şi anchetarea lui Pieleanu, nu doar a lui Bulai

Merită menţionat că 31 de profesori care predau la Facultatea de Ştiinţe Politice a SNSPA au solicitat Comisiei de Etică examinarea detaliată şi imediată şi a cazului profesorului Marius Pieleanu, pe care mai multe foste studente în acuză de hărţuire sexuală (în timp ce el neagă vehement acuzaţia).

"Iniţierea cu celeritate a unei cercetări referitoare la acuzaţiile aduse domnului Marius Pieleanu este la fel de necesară precum cea declanşată în privinţa domnului Alfred Bulai. (Se impune) examinarea exhaustivă şi rapidă a celor două cazuri, care, conform mărturiilor din spaţiul public, pot constitui abuzuri psihologice, hărţuire şi violenţă sexuală. În acest sens, considerăm că audierea nepărtinitoare a tuturor persoanelor implicate este fundamentală. Insistăm, de asemenea, ca victimelor să li se asigure întreaga protecţie de care au nevoie. În opinia noastră, Comisia trebuie să iniţieze imediat o anchetă în care să clarifice acuzaţiile privind potenţialele abuzuri ale domnului Pieleanu", au transmis cadrele didactive.

Cei 31 de profesori de la SNSPA au catalogat drept inacceptabil existenţa unor abuzatori sexuali în comunitatea academică.

"Cerem aşadar conducerii universităţii să ia toate măsurile pentru a proteja această comunitate şi a preveni comportamente toxice. Ar fi un gest de minimă sănătate morală şi un semnal că într-adevăr am înţeles că există toleranţă zero faţă de abuz, hărţuire şi discriminare. Nicio cerere de întrerupere a contractului, nici măcar de încetare a relaţiilor de muncă, nu poate absolvi un cadru didactic de cercetarea Comisiei de Etică", au precizat profesorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor