Scandalul "ofiţerului acoperit" ar putea deveni serial. Ponta şi mega-scandalul Megapower

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Următoarea dezvăluire a preşedintelui Traian Băsescu privitoare la Victor Ponta, după bomba ofiţerului acoperit, ar putea viza implicarea premierului în scandalul Megapower, a declarat europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu la RFI.

Potrivit România Liberă, Paşcu a dat de înţeles că Victor Ponta ar putea fi acuzat că i-a făcut scăpaţi pe unii agenţi acoperiţi ai Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

„Sunt analişti care spun că această deconspirare pe care preşedintele nu a probat-o şi, probabil, n-o poate proba (Ponta ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001 n.r.), e legată de pasul următor, legarea numelui lui Victor Ponta de un mega-scandal cu Megapower, de prin anii '90, în care i-ar fi făcut scăpaţi pe anumiţi agenţi acoperiţi ai SIE”, a spus Ioan Mircea Paşcu la RFI.

Sursa citată reaminteşte că Victor Ponta a fost procuror de caz în scandalul Megapower. În 18 mai 1998, potrivit preşedintelui Băsescu, în portul Constanţa ajungea, adus de nava rusă "Sibirski", aflată sub pavilion bulgăresc, un container expediat din Statele Unite de firma Megapower către o societate din România, Kamino.

Containerul, încărcat în California, conţinea 170 de cutii pline cu documente şi aparatură electronică. Cum timp de cinci luni nimeni nu a revendicat containerul, acesta a intrat în proprietatea statului, iar conţinutul containerului (potrivit presei, opt tone de documente reprezentând o arhivă a firmei Megapower, din SUA) a fost preluat de SRI.

Din firma respectivă făceau parte doi emigranţi români: Cristian Lazarovici şi Robert Deutsch. În acest dosar vizând finanţarea de către Guvernul României a companiei Megapower cu peste 11 milioane de dolari, au fost vehiculate nume grele, de la fostul preşedinte Ion Iliescu până la Petre Roman, Radu Berceanu sau Theodor Stolojan.

"În 1998 s-a declanşat scandalul Megapower şi, absolut întâmplător, dosarul i-a fost repartizat spre anchetare procurorului Victor Ponta. Atunci, procurorul anchetator nu a găsit probe împotriva profesorului Deutsch, care era vicepreşedintele firmei americane, beneficiare a 12 milioane de dolari trimişi din România pentru achiziţionare de tehnică pentru telecomunicaţii. Mai mult, procurorul Ponta nu a putut reconstitui ce s-a întâmplat cu cele 12 milioane de dolari transmise de partea română firmei americane (unde vicepreşedinte era Robert Deutsch)”, scria jurnalista Ondine Gherguţ în România liberă, în urmă cu doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne