Scandalul dozelor de vaccin Pfizer: Suedia blochează plata facturilor

Vaccinare. (Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)
A.P.
27.01.2021

Deşi fiecare flacon de vaccin trebuia să conţină iniţial cinci doze, gigantul medical Pfizer a început să factureze mai mult ţărilor cărora le vinde vaccinuri, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că o a şasea doză poate fi extrasă din flacon, folosind un tip corect de ac - o evoluţie care a generat numeroase suspiciuni privitoare la motivul pentru care un producător de medicamente ar putea lăsa aşa ceva să se întâmple.

Suedia a decis să suspende plăţile către compania farmaceutică Pfizer până când se clarifică problema dozelor de vaccin, a raportat ziarul Dagens Nyheter.

Când UE a aprobat pentru prima dată vaccinul COVID-19 produs de Pfizer, fiecare flacon trebuia să conţină cinci doze. Cu toate acestea, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că o a şasea doză poate fi extrasă cu tipul corect de ac, compania a început să perceapă şase doze pe flacon.

„Este inacceptabil. Dacă o ţară are doar posibilitatea de a lua cinci doze, atunci a primit mai puţine doze la acelaşi preţ”, a declarat ziarului coordonatorul campaniei de vaccinare din Suedia, Richard Bergstrom.

Până la soluţionarea problemei dozelor din flacoane, Agenţia de Sănătate Publică din Suedia a decis să blocheze facturile de la Pfizer. În schimb, ţara intenţionează să aştepte o soluţie comună a UE.

„Ce facturi au trimis şi cum arată, nu contează cu adevărat în acest moment, am spus că trebuie să aşteptăm un mesaj din partea UE despre ceea ce trebuie făcut cu adevărat”, a spus Anders Tegnell, epidemiolog de stat.

Facturarea sumelor mărite a avut loc fără aprobarea Comisiei Europene.

„De la aprobarea folosirii celei de-a şasea doze, pornim de la acest număr. Trebuie să respectăm reglementările aprobate ale produselor”, a declarat ziarului managerul de comunicaţii pentru Pfizer Suedia, Ulrika Goossens.

Într-un interviu acordat radiodifuzorului naţional SVT, Goossens a recunoscut că poate fi o „provocare” ca cea de-a şasea doză să fie extrasă şi a asigurat că firma „efectuează teste ale diferitelor combinaţii de ace şi seringi” şi îşi informează în continuu clienţii pe site-ul web despre alegerea optimă.

La începutul anului, Suedia a asigurat achiziţionarea de 6,7 milioane de doze de vaccin de la Pfizer şi BioNtech, potrivit ministrului comerţului şi industriei, Ibrahim Baylan. Acest lucru este suficient pentru a vaccina 3,35 milioane de oameni într-o naţiune de peste 10 milioane, deoarece sunt necesare două doze per persoană.

Cu toate acestea, la mijlocul lunii ianuarie, Pfizer a anunţat că va reduce numărul de doze livrate în Europa, invocând o actualizare a tehnologiei de producţie. Până în prezent, Suedia a primit puţin peste 170.000 de doze.

Ministrul suedez al afacerilor sociale, Lena Hallengren, a considerat întârzierea şi lipsa „inacceptabile”, semnând o scrisoare comună împreună cu omologi din Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia şi Lituania pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la faptul că volumele mai mici reduc credibilitatea programului de vaccinare.

Până în prezent, Suedia a fost cea mai afectată naţiune scandinavă, cu peste 550.000 de cazuri COVID-19 şi peste 11.200 de rezultate letale - mai mult decât colegii săi nordici - în ciuda programului de combatere a pandemiei virusului Wuhan prin imunitate de turmă, aplicat în timpul primului val în 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor