Scandalul contractului TVR-Dolce continuă – Vlad Enăchescu contraatacă!

Vlad Enăchescu, directorul general al Dolce Sport, spune că TVR a deschis discuţia despre un parteneriat pentru Euro 2012, contractul a fost semnat în noiembrie 2011, fiind aprobat de CA-urile celor două instituţii, fiind prea important ca să fie semnat de el, soţia lui sau Cosmin Cernat.
(Andrei Popescu/Epoch Times România)
Bogdan Costea
15.06.2012

Vlad Enăchescu, directorul general al Dolce Sport, spune că TVR a deschis discuţia despre un parteneriat pentru Euro 2012, contractul a fost semnat în noiembrie 2011, fiind aprobat de CA-urile celor două instituţii, fiind prea important ca să fie semnat de el, soţia lui sau Cosmin Cernat.

Vlad Enăchescu prezintă într-o scrisoare remisă vineri presei o poziţie personală privind aspectele care au fost scrise în presă în ultimele zile referitoare la sublicenţierea drepturilor pentru Euro 2012.

El spune că a asistat în ultimele zile la "un adevărat asediu mediatic". "Numele meu şi al soţiei mele au fost discreditate şi, pe alocuri, chiar terfelite în fel şi chip, totul pornind de la o declaraţie halucinantă şi falsă a domnului Burtea Sorin, angajat TVR şi, mai nou, reprezentant al angajaţilor în CA al SRTV ", spune Enăchescu, precizând că intenţionează să se adreseze şi instanţei în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse, pe baza unor speculaţii şi a unor afirmaţii fără dovadă.

Vlad Enăchescu se referă la faptul că Sorin Burtea a declarat pentru mai multe publicaţii că şeful Departamentului Sport din TVR, Cosmin Cernat, ar fi numit-o în urmă cu două luni pe fina lui Daniela Enăchescu (soţia directorului Dolce Sport, Vlad Enăchescu, n.r.), fără concurs, redactor-şef la transmisiuni, iar ea s-ar fi aflat în contact direct cu Dolce Sport.

Potrivit lui Enăchescu, în cei doi ani de când face parte din echipa Dolce Sport, interesul său fost acela de a achiziţiona competiţii sportive importante, fie exclusive, fie în parteneriat. El dă ca exemple Cupa României, Liga Campionilor 2012-2015 (DigiSport), Euro 2012, JO 2012 şi CM 2014 (TVR), Liga 1 (Antena) 2012-2014.

"Contractul cu TVR a fost semnat în noiembrie 2011, după un an de negocieri şi include şi alte competiţii de mai mică anvergură. TVR este cea care a deschis discuţia despre un parteneriat şi tot TVR a publicat pe site-ul instituţiei, pentru o perioadă de 30 de zile (conform rigorilor EBU - European Broadcasting Union, n.r., pe care dl Burtea Sorin şi alţii din CA SRTV ar trebui să le cunoască), lista cu evenimentele sportive pe care dorea să le sublicenţieze la acel moment. O menţiune foarte importantă pe care doresc să o fac este că, la acea vreme, redactor-şef al Departamentului Sport TVR era Andi Vilara", spune Vlad Enăchescu.

El precizează că toate discuţiile pe marginea contractului TVR - Romtelecom au fost transparente şi, din informaţiile pe care le deţine, TVR a purtat discuţii cu mai multe trusturi/ televiziuni, iar singura televiziune care a făcut o ofertă concretă a fost Dolce Sport. "S-a stabilit o comisie de negociere a contractului, din partea SRTV făcând parte Andi Vilara, Dan Radu, director programe SRTV, şi Alexandru Lăzescu, PDG. Niciodată, soţia mea, Daniela Enăchescu, nu a participat la o discuţie pe marginea acestui contract. Nici nu avea cum să facă acest lucru pentru că, aşa cum vă spuneam, contractul TVR - Romtelecom a fost semnat în noiembrie 2011, iar numirea ei ca redactor-şef al Departamentului Sport a fost făcută în martie 2012. Adică la 4 luni după parafarea înţelegerii", explică Vlad Enăchescu.

El precizează că numirea Danielei Enăchescu are caracter temporar (fostul redactor şef, Sorin Stoian, a ales o carieră în străinătate) şi a fost aprobată de conducerea SRTV cu o durată determinată, iar conform regulamentelor SRTV pentru interimat nu este nevoie de concurs. "Este cel puţin hilar să îşi imagineze cineva că un contract de o asemenea importanţă poate să fie semnat la nivelul Cernat-Enăchescu. Ambele părţi, Televiziunea Română şi Dolce Sport, au nevoie de aprobări din partea consiliilor de administraţie, comitetului director etc, precum şi de analize de business. Aceste aprobări există, iar două instituţii de nivelul SRTV şi Romtelecom nu puteau încheia «pe genunchi» un asemenea acord. Mai mult decât atât, vă pot spune că modul în care TVR şi Dolce Sport au împărţit spre difuzare partidele de la Euro 2012 a fost propus şi aprobat de UEFA. Nimeni nu putea sublicenţia nimic, fără acordul scris al EBU şi UEFA", spune Vlad Enăchescu.

El mai afirma că parteneriatul TVR - Romtelcom include mai multe competiţii, cu drepturi şi obligaţii de fiecare parte. "Preţul de achiziţie pentru fiecare dintre aceste competiţii este confidenţial, aşa cum este normal, făcând parte dintr-un contract comercial între două instituţii. Pot afirma însă că suma totală a contractului este alta decât cea vehiculată în media şi că este 100% aliniată la valoarea de piaţă a anului 2011, anul în care s-a semnat înţelegerea TVR - Romtelecom. Piaţa drepturilor de televiziune a suferit ajustări semnificative în ultimii ani şi cred că domnii Burtea Sorin şi Niţulescu Cristian (membru în CA-ul demis al TVR, n.r.) ar putea să verifice singuri ceea ce spun, aruncând o privire asupra preţului plătit de TVR pentru ultimele 3 sezoane de UCL şi, totodată, oferta nou făcută, pentru aceeaşi competiţie. Diferenţele sunt enorme şi asta tocmai pentru că acum valoarea drepturilor TV a scăzut considerabil faţă de anii 2008-2009", mai spune Vlad Enăchescu.*

Reacţia lui Vlad Enăchescu vine după ce Cristian Niţulescu, membru în Consiliul de Administraţie demis al Televiziunii Române, a declarat pentru prosport că TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la Euro 2012 către Dolce Sport pentru o sumă de 3 milioane de euro.

Potrivit prosport, contractul prin care TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor către Dolce Sport a încins milioane de oameni, care nu mai au acces la o treime din partide, între care unele de top, ca Italia - Spania şi Franţa - Anglia. 12 meciuri din faza grupelor sunt transmise în exclusivitate de Dolce, în timp ce sferturile, semifinalele şi finala sunt difuzate simultan de TVR şi Dolce, mai scrie publicaţia. "TVR a plătit 9,3 milioane de euro pentru acest Campionat European, deci aproximativ 300.000 de euro pe meci. Cu toate acestea, în primele zile nu transmite meciul cel mai important", a spus Cristian Niţulescu

Potrivit acestuia, în urma încheierii contractului cu Dolce Sport, cele 12 meciuri care nu vor fi transmise în direct de TVR ar fi trebuit să valoreze, la media plătită, 3,6 milioane de euro. "Cu toate acestea, TVR încasează doar 3 milioane de euro. Mai mult, în aceşti bani intră şi 100 de ore de la Jocurile Olimpice de vară, şi meciuri de la Campionatul Mondial din 2014", a spus Niţulescu.

Pe de altă parte, conform contractului, TVR trebuie să primească în trei ani 51 de meciuri din Liga I. "Până acum, a difuzat unul singur, dar mai sunt doi ani pentru 50 de meciuri", spune Niţulescu.

El mai spune că acest contract de sublicenţiere a fost semnat fără ca membrii Consiliului de Administraţie al TVR să-l fi văzut. "Doar preşedintele (fostul preşedinte al TVR, Alexandru Lăzescu, n.r.) l-a aprobat. Am cerut o anchetă, am trimis către preşedinte şi premier. Din punctul meu de vedere, o treabă penală. Mi se pare jaf", susţine Cristian Niţulescu.

Marţi, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor