Conturile PP, limba spaniolă în Catalonia şi noile cerinţe ale Bruxellesului, în atenţia presei spaniole
alte articole
Conturile Partidului Popular şi banii la negru care ar fi ajuns din sponsorizările nedeclarate ajuns din nou pe primele pagini ale unora dintre cotidienele spaniole. În plus, alte ştiri de actualitate din presa centrală de joi privesc decizia Tribunalului Superior de Justiţie din Catalonia de a introduce obligativitatea predării limbii spaniole în şcoli, dacă elevul o cere, decizia de expropriere a băncilor în cazurile cele mai grave ale evacuaţilor din cauza neplăţii ipotecilor sau noile cerinţe venite de la Bruxelles pentru economia spaniolă.
Conturile Partidului Popular cuprind donaţiile ilegale ale fostului trezorier Luis Bárcenas, scrie cotidianul El Pais. Potrivit cercetărilor, conservatorii ar fi primit vreme de aproape 20 de ani bani de la companii private, dincolo de limitele permise de lege, iar unele surse din cadrul anchetei susţin că acest delict fiscal ar putea deja să fie prescris. Cotidianul El Pais subliniază faptul că legăturile astfel făcute între diferite date şi informaţii ar urma să demonstreze veridicitatea notiţelor publicate de acesta. Cotidianul spaniol citat relatează joi şi că Bruxellesul cere mai multă duritate cu aplicarea reformei pensiilor, încasarea impozitelor şi concedierile în Spania, după ce Comisia Europeană a solicitat un alt plan complet de reforme.
Cotidianul ABC arată joi pe prima pagină cum au ajuns în presă 'fotocopiile lui Bárcenas': publicaţia citată a avut acces la o relatare în care avocatul Jorge Trías, fost militant conservator, povesteşte cum a predat presupusele registre ale fostului trezorier unui consilier legal al cotidianului El Pais, care le-a publicat. Cotidianul ABC ţine să sublinieze faptul că aceste documente nu conţin mari chestiuni de stat, nu sunt în măsură să compromită actualul guvern spaniol, şi nici nu constituie un caz de corupţie, pentru că între 28 şi 30 ianuarie 2013, Jorge Trías Sagnier i-a predat avocatului Gerardo Viada o serie de simple documente fotocopiate.
Şeful executivului regional catalan, Artur Mas, nu respectă decizia justiţiei şi nu va introduce predarea în limba spaniolă, anunţă cotidianul El Mundo. În pofida deciziei finale prin care Tribunalul Superior de Justiţie din Catalonia a făcut obligatorie introducerea limbii spaniole în orele de clasă, la cererea elevilor, executivul regional catalan închide din nou ochii şi nu o ascultă o instrucţiune a justiţiei, constată publicaţia citată.
Cotidianul La Vanguardia anunţă aceeaşi ştire pe prima pagină a ediţiei tipărite de joi. Guvernul regional catalan, scrie cotidianul citat, anunţă că este imposibilă aplicarea deciziei, pe care o va contesta oricum în faţa Tribunalului Suprem. La Vanguardia scrie de asemenea despre previziunile Bruxellesului, care anunţă că recesiune va fi în Spania şi în anul 2014, întrucât Comisia Europeană a observat puternice dezechilibre în economia spaniolă, cerând prin urmare mai multe reforme şi uşurarea concedierilor, cu condiţii mai puţin dure pentru angajatori.
Pe fondul deciziei guvernului regional andaluz de a expropria locuinţele aflate în proprietatea băncilor după evacuările provocate de neplata ipotecilor, în cazurile cele mai grave, cotidianul La Razon scrie că Jose Antonio Grińán, şeful executivului local andaluz, datorează 467 de milioane de euro, în credite, băncilor pe care vrea să le exproprieze. În timp ce opoziţia socialistă (PSOE, partid din care face parte Grińán, n.r.) sărbătoreşte victoria stângii faţă de măsurile antievacuare şi vrea să o aducă în atenţia Congresului Deputaţilor, guvernul analizează dacă decretul de lege adoptat în Andaluzia nu ar încălca legea fundamentală.