Scandalul Biden-Ucraina muşcă. Birourile şi apartamentul lui Rudy Giuliani percheziţionate de procurorii federali

Familia Biden a scăpat ca prin minune de scandalul privitor la Ucraina, în ciuda dovezilor. Trump, şi acum Giuliani, n-au fost atât de norocoşi
Rudolf Giuliani
Rudolf Giuliani (Getty Images)

Anchetatorii federali din Manhattan au executat, miercuri, un mandat de percheziţie în apartamentul fostului primar al oraşului New York, Rudy Giuliani, potrivit New York Times, ale cărui trei surse anonime spun că este o escaladare a unei „anchete penale privind relaţiile lui Giuliani în Ucraina".

Potrivit raportului, „Executarea unui mandat de percheziţie este o evoluţie ieşită din comun pe care procurorii o pot lua împotriva unui avocat, cu atât mai mult un avocat al unui fost preşedinte, şi marchează un moment major în ancheta asupra domnului Giuliani".

Citiți și Cu cine voia să facă bani fiul lui Joe Biden în România: Puiu Popoviciu şi o corporaţie chineză

Printre altele, dispozitivele electronice ale lui Giuliani ar fi fost confiscate ca parte a anchetei, potrivit uneia dintre surse.

Procurorii federali analizează dacă Giuliani a făcut lobby ilegal pe lângă administraţia Trump în 2019 în numele unor ucraineni proeminenţi, care îl ajutau în acelaşi timp pe Giuliani să descopere relaţiile presupus oneroase ale familiei Biden în Ucraina, pe vremea când vicepreşedintele Joe Biden era responsabil cu politica Ucrainei, în timpul administraţiei Obama.

Citiți și Două scandaluri simultane zguduie SUA înainte de alegeri: corupţia lui Joe Biden şi cenzura Twitter/Facebook

De luni de zile, biroul Parchetului din Manhattan şi FBI au cerut un mandat de percheziţie pentru telefoanele lui Giuliani - pe care funcţionarii politici de rang înalt din Departamentul de Justiţie de pe vremea mandatului Trump au încercat să îl blocheze, potrivit NY Times.

Aparent, sub noul procuror general, Merrick Garland, DOJ a ridicat obiecţia faţă de percheziţie.

Citiți și Scandalul Biden. Date din jurnalele de operaţiuni ale Serviciului Secret corespund cu e-mailuri publicate de New York Post

În timpul anchetării lui Giuliani, procurorii au examinat, printre altele, potenţialele sale relaţii comerciale în Ucraina şi rolul său în demiterea, de către administraţia Trump, a ambasadorului american în Ucraina, care a făcut obiectul unei mărturii la primul proces de destituire a lui Donald Trump.

În timp ce făcea presiuni asupra oficialilor ucraineni pentru a deschide o anchetă asupra familiei Biden, Giuliani s-a hotărât să-l înlăture pe ambasadorul Marie L. Iovanovici, pe care o considera un obstacol în calea acestor eforturi. La îndemnul lui Giuliani şi al altor republicani, Trump a înlăturat-o în cele din urmă pe Iovanovici, conform NY Times.

Citiți și New York Post: Partener de afaceri al familiei Biden confirmă că Joe Biden primea mită din China

Procurorii federali caută acum să vadă dacă Giuliani lucra pentru oficiali ucraineni în timp ce era avocatul personal al fostului preşedinte Trump şi dacă oficialii sau întreprinderile ucrainene respective doreau ca Iovanovici să fie înlăturată din motive proprii, potrivit surselor anonime ale NY Times.

Un alt oficial ucrainean aflat în lumina reflectoarelor este Iuri Luţenko, unul dintre oficialii care l-au asistat pe Giuliani şi asociaţii săi în ancheta asupra familiei Biden în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe