Scandal privind siguranţa alimentară în China: Cisterne de combustibil, folosite pentru transportul uleiului alimentar

Un angajat al unui supermarket din provincia Anhui din estul Chinei asează sticle de ulei de gătit pe rafturi (Getty Images)
Redacţia
13.07.2024

Un scandal privind siguranţa alimentară a provocat indignarea publică din ce în ce mai mare în China, cu câteva zile înainte de o reuniune la nivel înalt a Partidului Comunist Chinez, în cadrul căreia liderii vor încerca să sporească încrederea în economie.

The Guardian relatează că săptămâna trecută, ziarul de stat Beijing News a publicat un reportaj detaliat despre "secretul deschis" al utilizării cisternelor de combustibil pentru a transporta ulei de gătit, fără ca cisternele să fie spălate sau dezinfectate între timp.

În raport, un reporter sub acoperire a intervievat un camionagiu care a condus o cisternă cu combustibil derivat din cărbune din Ningxia, o regiune din vestul Chinei, până în oraşul Qinhuangdao de pe coasta de est a Hebei, o călătorie de peste 1.290 km. Camionagiul i-a spus jurnalistului că nu i s-a permis să se întoarcă cu vehiculul gol şi, ulterior, a condus la o instalaţie dintr-o altă parte a Hebei pentru a încărca aproape 32 de tone de ulei de soia, fără a curăţa cisterna. Alte câteva cisterne prezentate în articol au făcut călătorii similare.

Scandalul a implicat mai multe companii chineze importante, inclusiv compania de stat de petrol şi cereale Sinograin şi Hopefull Grain and Oil Group, un conglomerat privat. Ambele companii au declarat că investighează afirmaţiile.

Săptămâna aceasta, biroul Comisiei pentru siguranţa alimentară din cadrul Consiliului de Stat al Chinei a declarat că investighează afirmaţiile şi că "persoanele care încalcă legea prin utilizarea necorespunzătoare a camioanelor cisternă vor fi aspru pedepsite".

Reglementările prevăd că pentru transportul uleiului de gătit şi al combustibilului, care provine din cărbune şi este potenţial otrăvitor, ar trebui să fie utilizate autocisterne diferite.

Investigaţia Beijing News a arătat că inspecţiile au fost adesea absente sau superficiale. Într-un caz, pe o cisternă care aştepta să colecteze o încărcătură de ulei comestibil, o bucată de hârtie albă a fost lipită cu bandă adezivă peste inscripţia care indica faptul că ar trebui să fie folosită pentru combustibil.

Nu este clar unde a ajuns în cele din urmă uleiul alimentar din cisternele contaminate cu combustibil. Rapoartele de urmărire a transportatorilor identificaţi în articolul din Beijing News au sugerat că cisternele au livrat ulei către instalaţii de ambalare gestionate de mărci de uz casnic din China, intensificând îngrijorarea că oamenii ar putea consuma ulei toxic. Articolul a citat, de asemenea, o persoană din interiorul industriei care a declarat că o parte din ulei ar putea fi ambalat în final în sticle mici pentru vânzări în străinătate.

Vestea a provocat o indignare generală în China, unde există temeri profund înrădăcinate cu privire la siguranţa alimentară după o serie de scandaluri şi o lipsă percepută de responsabilitate pentru cei care încalcă regulile.

În 2008, şase copii au murit şi 300.000 s-au îmbolnăvit din cauza formulelor de lapte contaminate. În 2013, peste 16.000 de porci morţi au fost găsiţi în râul Huangpu, care alimentează Shanghai cu apă potabilă. Anul trecut, imaginile de la cantina unei şcoli din Jiangxi au devenit virale după ce un elev a găsit un cap de şobolan în mâncarea sa, despre care şcoala a susţinut iniţial că era carne de raţă.

Joi, hashtag-ul 'uleicomestibil' a avut peste 16 milioane de vizualizări pe Weibo. Mulţi comentatori au lăudat rolul jurnaliştilor în dezvăluirea scandalului.

"A trecut mult timp de când nu am mai văzut un astfel de jurnalism de investigaţie, felicitări pentru mass-media", a scris un comentator pe Weibo.

Investigaţiile privind problemele de consum şi de sănătate publică obişnuiau să fie relativ frecvente în mass-media din China, însă în ultimul deceniu spaţiul pentru raportarea independentă a fost redus în mod dramatic, iar PCC menţine un control strict asupra tipului de informaţii care pot fi publicate.

Alte hashtag-uri referitoare la incident, în special cele care numeau anumite companii, par să fi fost cenzurate pe Weibo.

Un subiect sensibil par să fie postările referitoare la Jinlongyu, o marcă de ulei de gătit de uz casnic care a fost implicată în scandal. Acţiunile societăţii-mamă a Jinlongyu au scăzut miercuri cu peste 8%, pe fondul îngrijorărilor că uleiul său ar putea fi contaminat.

Compania a declarat că camioanele sale îndeplinesc cerinţele naţionale.

Aplicaţie dezactivată

O aplicaţie care permite utilizatorilor să urmărească camioanele din China a fost dezactivată după acest scandal.

Joi, presa chineză a relatat că funcţia de urmărire de pe Shipping Help, o aplicaţie utilizată pentru urmărirea încărcăturilor, a fost dezactivată. Aplicaţia a afişat un mesaj care spunea că serviciul este în curs de "modernizare" şi, prin urmare, este "temporar indisponibil".

Anterior, funcţia de urmărire a Shipping Help putea fi utilizată de persoanele obişnuite şi de întreprinderi pentru a solicita informaţii despre poziţia anumitor camioane, utilizând monitoare prin satelit.

Se pare că aplicaţia a primit un număr mare de solicitări în această săptămână, după ce au apărut informaţiile despre cisternele utilizate pentru transportul de combustibil pe distanţe lungi, care au fost încărcate cu ulei comestibil pentru călătoria de întoarcere, fără ca cisternele să fie dezinfectate între încărcări. Ştirile au dus la temeri că uleiul care ar putea fi contaminat cu substanţe chimice toxice ajunge în mâncarea oamenilor.

Unii analişti s-au întrebat de ce Beijing News, o publicaţie susţinută de Partidul Comunist Chinez, a fost autorizată să publice un raport atât de acuzator cu puţin timp înainte ca liderii PCC să se întâlnească săptămâna viitoare pentru cel de-al treilea plenum, una dintre cele mai importante reuniuni politice din China.

„În era informaţiei, datele sunt putere. Cu toate acestea, această putere îi face uneori pe oameni să se simtă neajutoraţi. Sper că fiecare "actualizare a sistemului" este pentru a servi mai bine utilizatorii, nu pentru a acoperi problema”, a scris un utilizator Weibo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor