Scandal diplomatic în Canada după ce un deputat şi familia sa au fost hărţuiţi

Michael Chong a înaintat o moţiune în parlament în 2021 care a declarat că tratamentul aplicat de China populaţiei sale uigure este un genocid (Youtube - captură ecran)
D.B.
08.05.2023

Canada l-a convocat pe ambasadorul Chinei, în timp ce guvernul lui Justin Trudeau ia în considerare expulzarea unui diplomat chinez acuzat de implicare într-o campanie de hărţuire împotriva unui parlamentar şi a familiei sale, ca răzbunare pentru criticile aduse de deputat la adresa Beijingului, informează The Guardian.

Ministrul de Externe, Mélanie Joly, a declarat joi în faţa unei comisii parlamentare că biroul său l-a convocat pe ambasadorul chinez Cong Peiwu pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de încercările de a se amesteca în politica internă a Canadei.

„Nu vom tolera nicio formă de interferenţă străină”, a spus ea, adăugând că „toate opţiunile sunt pe masă”.

Joly, care este nevoită să ia măsuri împotriva Chinei, a declarat că guvernul federal ar putea ordona diplomaţilor de a părăsi Canada, dar a adăugat că există temeri că orice expulzare ar putea provoca represalii din partea Beijingului.

Joly a afirmat că situaţia lui Michael Spavor şi Michael Kovrig – canadieni reţinuţi în China aparent ca răzbunare pentru arestarea directorului Huawei, Meng Wangzhou, a arătat că „Republica Populară Chineză va lua măsuri” împotriva intereselor canadiene.

La începutul acestei săptămâni, deputatul Michael Chong a fost ţinta unei campanii de hărţuire condusă de chinezi atât împotriva sa, cât şi a familiei sale din Hong Kong.

Joly a calificat acuzaţiile de hărţuire împotriva lui Chong drept "complet inacceptabile", dar a prezentat şi provocările legate de expulzarea unui diplomat, confirmând informaţiile anterioare potrivit cărora guvernul crede că un diplomat de la consulatul chinez din Toronto, Zhao Wei, a jucat un rol în hărţuire şi ameninţări.

Comentariile ei au urmat unui schimb de replici tensionat cu Chong, care şi-a exprimat frustrarea că Zhao nu a fost încă expulzat din ţară.

„Dacă nu luăm această măsură, domnule ministru, practic punem pentru toate statele autoritare din întreaga lume un afiş gigantic care arată că suntem de acord cu activităţile de ameninţare cu interferenţe străine pe teritoriul canadian care vizează cetăţenii canadieni şi că puteţi desfăşura aceste activităţi cu zero consecinţe", a susţinut el.

Chong a criticat guvernul federal pentru că nu a luat nicio măsură după ce a aflat despre ameninţările la adresa sa în 2021.

"Guvernul nu a făcut nimic în legătură cu o persoană din Canada care mă viza pe mine şi familia mea precum şi alţi membri ai parlamentului. Guvernul ştia despre acest lucru acum doi ani şi nu a făcut nimic", a declarat Chong reporterilor miercuri după-amiază.

Trudeau a acuzat Serviciul Canadian de Informaţii de Securitate (CSIS) că nu i-a anunţat pe parlamentari despre ameninţări, spunând că nici măcar el nu a fost informat cu privire la aceste acuzaţii.

Liderul conservator, Pierre Poilievre, a cerut guvernului Trudeau să adopte o poziţie mai fermă în chestiunea interferenţelor chinezeşti şi s-a întrebat de ce niciun diplomat nu a fost expulzat până acum, calificând drept "nebunie" situaţia membrului său din grupul parlamentar care se confruntă cu ameninţări cu consecinţe minore.

Reacţia Chinei comuniste

China comunistă a acuzat Canada de "calomnie şi defăimare". Vineri, Beijingul a declarat că acuzaţia potrivit căreia ar fi încercat să-l intimideze pe deputatul conservator Michael Chong din cauza poziţiei sale anti-China ar fi un "nonsens".

Chong, în vârstă de 51 de ani, a acuzat anterior China comunistă de încălcarea drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor