Regele Mihai l-a exclus pe Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale

Regele Mihai I
Regele Mihai I (wikipedia.org)

Regele Mihai I a decis să îl excludă pe nepotului său Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale şi i-a retras titlul de "Principe al României" şi calificativul de "Alteţă Regală", decizia fiind anunţată luni, în cadrul unui comunicat remis de Biroului de Presă al Majestăţii Sale.

"În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" şi calificativul de "Alteţă Regală". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeaşi zi.

În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi", se precizează în comunicatul citat.

"Păstrând aceeaşi afecţiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat. Alteţa Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înştiinţarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele", se mai adaugă în documentul citat.

Consilierul Casei Regale explică motivele acestei decizii

"Sunt cinci ani de reflecţie în care am putut urmări cu toţii traseul public, iar unii dintre noi am putut urmări şi traseul privat al nepotului Majestăţii Sale, Nicolae, care astăzi nu mai are titlul de Principe al României şi Alteţă Regală. În aceşti ani am văzut lucruri foarte bune, care au crescut statura şi rolul coroanei în ţara noastră şi am văzut însă şi o anumită nepotrivire, internă, care nu s-a remarcat în niciun fel teribil, pentru că aici nu lucrăm cu scandaluri, ci pur şi simplu nepotrivire emoţională, dacă vreţi, şi una de viitor între idealurile Princepului Nicolae şi restricţiile, privaţiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care şi-l asumase", a declarat consilierul Casei Regale, Ioan Luca Vlad, în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.

Consilierul Casei Regale susţine că Nicolae nu a făcut ceva nepotrivit în măsură să-i fie retrase titlurile, iar "aici este marea diferenţă faţă de alte situaţii în care s-au retrase titluri de principe, nu a făcut ceva anume, este o decizie luată pentru viitor şi nu o pedeapsă."

"Dacă în alte situaţii, cum a fost principele Nicolae, regentul, din perioada interbelică, aceea era clar o pedeapsă. Aici nu este. Este o decizie cu care principele Nicolae este cu totul în asentiment. (...) Să nu uităm că nu este doar acest titlu, este rolul pe care şi l-a asumat, de generaţia următoare a familiei regale şi care presupunea 24 din 24 de ore să fie aici şi să dedice acestei misiuni", a subliniat Ioan Luca Vlad, adăugând că Regele Mihai a luat decizia cu "o anumită tristeţe".

Consilierul Casei Regale a mai precizat că "în principiu" Nicolae va pleca din ţară şi că s-ar putea reîntoarce în Kenya.

Reacţia lui Nicolae

"Duminică, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al României şi locul în Linia de Succesiune la Coroana României. Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul ţării şi Casei noastre, precum şi la rolul pe care eu îl pot avea în propăşirea lor.

Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile şi principiile în alt mod.

Le mulţumesc tuturor celor care, în anii cât m-am aflat în mijlocul românilor, mi-au acordat încrederea, sprijinul şi speranţa lor, şi care şi-au oferit ajutorul la iniţiativele dedicate propăşirii României. În noile mele circumstanţe, voi căuta să mă dedic în continuare activităţilor ecologice, de tineret şi caritabile, despre care am învăţat atâtea lucruri cât timp m-am aflat în România.

Doresc de asemenea să le mulţumesc autorităţilor publice centrale şi locale pentru deschiderea cu care şi-au acordat sprijinul proiectelor comune, şi mai ales familiei mele, pentru dragostea şi înţelegerea cu care m-au înconjurat aici.

Nădăjduiesc ca Dumnezeu să protejeze şi în viitor naţiunea şi Coroana Română."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.