Scadalul Signalgate. Lui JD Vance i s-a cerut să demisioneze după comentariile scandaloase făcute pe chat

Cetăţenii americani furioşi îi cer vicepreşedintelui JD Vance să „demisioneze în dizgraţie” după răspunsul său în urma capturilor de ecran distribuite care arată scurgeri de planuri de război dintr-un grup de chat Signal creat pentru a vorbi despre bombardarea rebelilor Houthi din Yemen.
Reacţia vine la doar câteva ore după ce vicepreşedintele a fost catalogat drept „cel mai periculos om de la Casa Albă” din cauza unor mesaje uluitoare scurse care arătau resentimentul său profund faţă de Europa.
„Cu toţii trebuie să demisionaţi în dizgraţie”, a scris utilizatorul X @ArtCandee sub o postare făcută chiar de Vance în care îl critica pe redactorul-şef al The Atlantic, Jeffrey Goldberg, care a fost inclus accidental în conversaţie.
„Este foarte clar că Goldberg a supraevaluat ceea ce avea. Dar în special un lucru iese cu adevărat în evidenţă. Vă amintiţi când îl ataca pe Ratcliffe pentru că a dezvăluit acoperirea unui agent CIA? Se pare că Ratcliffe îşi numea pur şi simplu şeful de personal”, a scris Vance pe platforma deţinută şi operată de Elon Musk, un alt consilier apropiat al lui Trump.
Vance se referea la faptul că directorul CIA şi-a inclus şeful de personal în grupul Signal. The Atlantic a declarat că nu îl va numi pe om pentru a respecta o tradiţie de lungă durată a CIA de a nu numi agenţii.
„Ofiţerii de informaţii ai CIA nu sunt în mod tradiţional identificaţi public. Ratcliffe a declarat mai devreme ieri că ofiţerul nu este sub acoperire şi a spus că a fost 'complet adecvat' să împărtăşească numele lor în conversaţia Signal. Vom continua să reţinem numele ofiţerului. În rest, mesajele sunt neredactate”, a scris Goldberg într-un nou articol bombă, miercuri, care include capturile de ecran ale planurilor de război discutate de grup.
Articolul l-a criticat, de asemenea, pe Secretarul Apărării Pete Hegseth şi, în esenţă, l-a făcut mincinos după ce fostul expert Fox News a susţinut că nu au existat planuri de război sau informaţii clasificate discutate în grupul de chat, în care Goldberg a fost adăugat accidental de consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz.
„Nimeni nu scria planuri de război. Şi asta este tot ce am de spus despre asta”, a declarat Hegseth reporterilor la începutul săptămânii.
El a susţinut apoi că nici măcar nu l-a mai întâlnit pe Goldberg.
Cu toate acestea, Waltz şi-a asumat responsabilitatea pentru scurgerea de informaţii şi a declarat că va investiga „cum naiba a ajuns [Goldberg] în această cameră”. El a adăugat că atât el, cât şi Casa Albă au trecut peste acest incident.
Capturile de ecran pe care Goldberg le-a distribuit în editorialul său prezintă marcajele de timp pentru lansările de rachete, lansarea avioanelor militare americane şi detalii despre momentul exact în care loviturile au distrus un presupus complex al rebelilor Houthi din capitala Yemenului, Sanaa.
„VP. Clădire prăbuşită. Am avut mai multe identificări pozitive. Pete, Kurilla, CI, o treabă uimitoare”, a trimis Waltz la ora 13:48 pe 15 martie, ziua bombardamentelor, care au ucis 53 de cetăţeni yemeniţi, inclusiv femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii yemenit condus de Houthi.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, a verificat lanţul de mesaje de la Goldberg, în ciuda afirmaţiilor lui Vance şi ale altora potrivit cărora ar fi fost fals sau scos din context.