Şase cetăţeni români vor fi repatriaţi joi din Siria
Un grup de şase cetăţeni români vor fi repatriaţi, joi, la cerere, din Siria, anunţă Ministerul de Externe.
Aceştia vor sosi la Bucureşti, pe aeroportul Henri Coandă, cu o cursă Turkish Airlines, preconizată a ateriza la ora 9.50 a.m.
Măsura face parte din procedurile de sprijin consular acordate de MAE, prin Ambasada României la Damasc, în limitele competenţelor sale. Misiunea României în Siria este în permanent contact cu cetăţenii români din zonele de conflict, acordându-le sprijinul necesar, pentru facilitarea comunicaţiilor, sprijin logistic şi de aprovizionare, în funcţie de situaţia specifică în care se găsesc aceştia. De asemenea, eliberează documente de călătorie şi asigură serviciile consulare necesare, după caz.
MAE reiterează totodată solicitarea către cetăţenii români prezenţi pe teritoriul Siriei ca aceştia să contacteze Ambasada României la Damasc pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia, în caz de necesitate, de asistenţă consulară.
România are convenite cu Iordania, Liban şi Turcia - ţări vecine Siriei - planuri de eventuală evacuare a cetăţenilor români din această ţară a Orientului Mijlociu unde situaţia riscă să se deterioreze şi să ajungă la un război civil, a declarat joia trecută, la TVR Info, ministrul de externe, Cristian Diaconescu.
"Încă există posibilitatea unor evacuări - nu încurajăm pe nimeni, evident, asta este o chestiune care ţine de decizia fiecăruia -, dar încercăm să transmitem cât mai multe semnale pentru organizare. Avem cu vecinii Siriei - cu Iordania, cu Libanul şi cu Turcia mai ales - convenite nişte planuri de evacuare, foarte bine puse la punct de toate instituţiile româneşti, dar încă o dată vreau să o spun, în condiţiile în care s-ar intra într-o logică de război civil, ar fi extrem, extrem de complicat. Şi aşa, în acest moment de exemplu, din Damasc nu se poate ieşi...", a declarat ministrul.
El a atras atenţia că război civil înseamnă gherilă urbană şi în această situaţie s-ar putea ajunge la închiderea graniţelor, dar a subliniat cooperarea foarte bună care există cu Turcia: "Sigur, dacă s-ar ajunge la graniţă, n-am avea o problemă, sunt convins, cooperarea statelor - avem cooperarea mai ales a Turciei - din acest punct de vedere, va fi impecabilă, numai că distanţele sunt mari şi până la graniţă e foarte, foarte greu să asiguri protecţia. Este ceva deosebit faţă de ce s-a întâmplat, de exemplu, în Gaza", a avertizat ministrul de externe.
El a accentuat că România nu şi-a închis ambasada şi în acest moment se concentrează pe transmiterea de semnale şi pe informarea oamenilor în ceea ce priveşte procedurile, punctele de contact, persoanele cu care se poate inta în contact, care ar fi căile de folosit.
El a mai explicat că, spre deosebire de situaţia din Libia, unde românii erau prezenţi ca muncitori, în Siria sunt mai mult familii. "Sunt oameni aşezaţi, soţii, oameni care stau de foarte mult timp acolo şi este de înţeles de ce pentru ei este mult mai dificil să ia o astfel de decizie, de a pleca undeva în lume", a comentat ministrul. Diaconescu a spus că, potrivit unor date estimative, "discutăm de mii de oameni", iar mulţi dintre ei, din păcate, nu şi-au înregistrat copiii, copiii nu au acte şi în această situaţie apar dificultăţi cu statele prin care ar urma să tranziteze în eventualitatea unor evacuări.