Sârbii protestează împotriva noilor măsuri anti-Covid atacând Parlamentul
focus
alte articole
Mii de protestatari s-au ciocnit cu poliţia în capitala Serbiei, după ce preşedintele Alexander Vucic a decis că va reinstaura unul dintre cele mai stricte regimuri de blocare a libertăţii din Europa.
Serbia este una dintre ţările unde recrudescenţa cazurilor de virus Wuhan este masivă.
Poliţia anti-revoltă a folosit gaze lacrimogene pentru a linişti protestatarii care au aruncat cu pietre şi pavele.
Manifestanţii au intrat pentru scurt timp în clădirea parlamentului din centrul Belgradului în timpul violenţelor, considerate printre cele mai mari împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic de la venirea sa la putere în 2014.
Şapte protestatari şi 13 poliţişti au fost răniţi, potrivit declaraţiei poliţiei.
Mulţimea, formată din aproximativ 5.000 de persoane, a spart numeroase vitrine şi a incendiat cinci maşini de poliţie, în timp ce grupuri mai mici s-au strâns şi au manifestat paşnic în cel mai mare oraş nordic al Serbiei - Novi Sad - şi în centrul oraşului Kragujevac. Guvernul condus de Partidul Progresist sârb, care îl susţine pe Vucic, a denunţat violenţele.
"Statul şi toate instituţiile sale vor păstra şi proteja ordinea noastră constituţională", a declarat marţi seara premierul Ana Brnabic. Ea a condamnat politicienii din opoziţie afirmând că sunt „în spatele atacului violent asupra parlamentului Serbiei efectuat într-un moment în care statul şi sistemul de sănătate se confruntă cu cea mai mare criză produsă de coronavirus de la începutul pandemiei”.
Fosta republică iugoslavă, cu o populaţie de 7 milioane de locuitori, a ridicat restricţiile privind libertatea de mişcare - care includeau interdicţii nocturne şi în timpul weekendu-lui, precum şi călătoriile în afara oraşelor - în luna mai, ca şi restul Europei, după ce măsurile impuse privind distanţarea socială au ajutat la înăbuşirea contagiunii.
Cu toate acestea, o nouă creştere a numărului cazurilor a lovit Serbia în urma alegerilor din 21 iunie. Şeful Agenţiei Sârbe pentru Kosovo, preşedintele parlamentului şi ministrul Apărării, au avut toţi rezultat pozitiv la testarea pentru virusul Wuhan.
Protestele au şanse mici de a reduce popularitatea partidului lui Vucic, care a obţinut o majoritate în alegeri. În cadrul conferinţei de presă în care a anunţat reimpunerea blocadei, Vucic a spus că un nou guvern va fi format până în 25 august.
Protestatarii s-au adunat la clădirea parlamentului la scurt timp după ce preşedintele a luat cuvântul, cerându-i demisia. În afară de nemulţumirile faţă de noile măsuri de blocare, manifestanţii au scandat „Nu vrem migranţi” şi „Kosovo este inima Serbiei”, ultimul slogan subliniind disputa poporului sârb cu fosta provincie care a declarat independenţa la un deceniu după ce ambele părţi s-au confruntat cu un război sângeros şi îndelungat.
Violenţele de marţi ar fi fost instigate de „doar o mână de huligani”, a declarat şeful Poliţiei, Vladimir Rebic, subliniind că la proteste au participat şi protestatari paşnici.
Noua creştere a infecţiilor a copleşit sistemul naţional de sănătate, iar Serbia va construi rapid un nou spital cu 800 până la 1.000 de paturi, a spus Vucic.
"Situaţia de la Belgrad este alarmantă", a spus el într-o conferinţă de presă televizată marţi târziu. „Spitalele sunt literalmente pline”.
Alte patru oraşe sârbe sunt, de asemenea, puternic afectate, cu alte 13 decese cauzate de coronavirus marţi, cel mai mare număr zilnic de decese din ţară de la începutul pandemiei.
Aproximativ 330 de persoane au murit din cauza virusului Wuhan în Serbia.