Sărăcia ajunge la un nivel critic în Rusia. 22 milioane de ruşi trăiesc în condiţii deplorabile

Cerşetori ruşi lângă Librăria Rusească de Stat din Moscova.
Cerşetori ruşi lângă Librăria Rusească de Stat din Moscova. (Captură Foto)

Sărăcia din Rusia a ajuns la un nivel “critic”, a declarat un vicepremier rus, după ce datele guvernamentale au arătat o creştere puternică a numărului de oameni ce trăiesc sub pragul sărăciei, susţine Moscow Times.

„Din păcate, predicţiile se adeveresc: Conform statisticilor oficiale, numărul de oameni săraci a ajuns la 22 de milioane. Acest nivel este critic”, a declarat, luni seara, vicepremierul Olga Golodets pentru canalul de televiziune Rossia-24, citat de agenţia de ştiri Interfax. Golodets este responsabilă pentru monitorizarea politicii sociale a guvernului.

Anterior, un raport publicat de serviciul de statistici publice Rosstat a afirmat că numărul de oameni care trăiesc sub pragul sărăciei a ajuns la 22,9 milioane în primul trimestru al acestui an, comparativ cu 9,8 milioane câţi erau în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rusia avea o populaţie de 143,75 milioane la sfârşitul anului 2014, a mai informat Rosstat.

Nivelul în creştere al sărăciei a fost întreţinut parţial şi de inflaţie, care a atins la începutul acestui an pragul de 16,9%. Creşterea preţurilor a fost stimulată de un embargou aplicat asupra importurilor alimentare provenite din ţările care au sancţionat Moscova pentru rolul său în criza ucraineană şi de o scădere puternică a valorii rublei, ceea ce a dus la creşterea costurilor pentru bunurile şi serviciile importate.

Inflaţia s-a redus la 15,3% în luna iunie, conform Rosstat, dar salariile reale au scăzut cu 7,3% în luna mai comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În timp ce rata oficială a şomajului a fost relativ scăzută în luna mai, la 5,6%, şomajul parţial înregistrează o creştere rapidă, a arătat Rosstat.

Numărul muncitorilor cu jumătate de normă a crescut cu 8% în prima săptămână a lunii iunie, a declarat la începutul acestei luni ministrul rus al muncii Maxim Topilin. Peste 331.000 de cetăţeni ruşi lucrează oficial cu jumătate de normă.

Experţii estimează că economia rusă se va contracta cu 3% în acest an, în condiţiile în care investiţiile străine sunt subminate de sancţiunile occidentale şi de scăderea preţului la petrol, principalul bun de export al Rusiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie