Şapte măsuri ca să nu se mai repete „niciodată” accidentul navei Costa Concordia
Compania a adoptat un sistem de alertă atunci când nava se abate de la rută şi a schimbat modul de luare a deciziilor care se va face în echipă în cabina de comandă. 'Tragedia navei Costa Concordia nu trebuia să se întâmple niciodată şi nu se va mai repeta', a declarat Pier Luigi Foschi, preşedintele companiei Costa Cruceros, cu prilejul comemorării, la Venezia, a celor 32 victime ale accidentului. El a inaugurat totodată noua perlă a companiei, pachebotul Costa Fascinosa, cu care doreşte să facă uitat tragicul accident survenit în faţa insulei Giglio, notează marţi ziarul ABC.
'Costa Cruceros şi-a învăţat cu umilinţă lecţia pentru a-şi putea ameliora şi mai mult securitatea', a asigurat Foschi, care în iulie va abandona postul de director al companiei la împlinirea vârstei de 65 de ani, deşi va rămâne preşedinte onorific şi va continua să supravegheze problemele legate de naufragiul Costei Concordia. Inaugurarea noului pachebot Costa Fascinosa, 'o icoană Made in Italy' de 290 metri lungime şi o capacitate de 3.800 de pasageri şi care a fost construit la Marghera pe şantierul Fincantieri, a fost un bun prilej pentru a prezenta noile măsuri de securitate ce vor fi respectate de toate cele 15 nave italiene şi care includ de la schimbări la nivelul luării deciziilor, până la exerciţii de salvare.
De la 1 februarie este informat fiecare pasager despre măsurile de securitate înainte chiar ca nava să fi fost lansată la apă şi 'invită' în scris persoanele care nu au participat la simularea urgenţei să vină la o altă şedinţă. Călătorii au la dispoziţie şi o pagină web unde compania a postat informaţii despre cum trebuie acţionat în situaţie de urgenţă, informaţii despre vas şi despre ofiţerii de la bord. Nava a fost dotată cu un nou sistem de monitorizare în timp real a poziţiei sale, High Tech Safety Monitoring System (HT-SMS), care avertizează automat orice abatere de la ruta macată de personalul de pe uscat.
Costa Cruceros a implementat aşa-numita politică CLIA (Cruise Lines International Association) care pretinde o mai mare dezbatere privind planificarea itinerariilor şi ca toţi ofiţerii de la bord să participe la luarea deciziilor. Accesul în cabina de comandă, care până acum ţinea doar de comandant, va fi modificată pentru a diminua posibilele distrageri de atenţie. Pe lângă căpitan, compania va fi cea care va autoriza accesul oricărei alte persoane în situaţii critice.
Se schimbă şi metodologia la postul de comandă pentru ca deciziile să fie luate în echipă, deşi ultimul cuvânt îl va avea căpitanul. Compania deja antrenează un grup de ofiţeri la centrul din Almere (Holanda) astfel încât căpitanul să nu fie singura persoană în măsură să dea ordine şi a promova noul model de gestionare care va fi recunoscut ca lege în Italia. Până acum accidentul vasului de croazieră Costa Concordia a fost atribuit navigării imprudente a căpitanului Francesco Schettino, aflat în arest domiciliar în aşteptarea procesului unde este acuzat de omucidere din culpă, naufragiu şi abandonare a navei.
Doar o treime din cei 3.216 de supravieţuitori ai Costa Concordia nu au acceptat despăgubirile de 14.000 de euro date de companie şi au înaintat procese în alte ţări, a informat Foschi potrivit căruia impactul acestor indemnizaţii asupra companiei va fi minim având în vedere că va fi acoperit de agenţiile de asigurare.
Rezervările pentru croaziere, afectate de criza economică, au cunoscut un reviriment în 2011, ajungând la 2.300.000 de pasageri. Compania prevede să deschidă noi itinerarii în 2013 în America Latină şi Asia, la bordul celor 600 vase de croazieră din întreaga lume, în paralel cu o extindere a flotei sale. La şantierul naval Fincantieri a început deja construcţia unei noi nave de 132.500 de tone, care va intra în funcţiune în octombrie 2014, va avea o capacitate de 4.928 pasageri şi va deveni cel mai mare pachebot din Italia.