Sabotajul de la gazoductul Nord Stream. Rusia ameninţă Occidentul cu acţiuni în justiţie

Nor de metan deasupra Marii Baltice, dupa avariile de la gazoductul Nord Stream (Youtube - captură ecran)
Redacţia
29.09.2024

Rusia a înaintat plângeri preliminare împotriva Germaniei, Danemarcei, Suediei şi Elveţiei, acuzându-le că au refuzat să investigheze sabotajul din septembrie 2022 la gazoductul Nord Stream. Potrivit Ukrainska Pravda, Kremlinul şi-a semnalat intenţia de a continua acţiunile în justiţie.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Moscova a anunţat oficial pretenţii preliminare faţă de Germania, Danemarca, Suedia şi Elveţia în baza Convenţiei internaţionale pentru combaterea atentatelor teroriste şi a Convenţiei internaţionale pentru combaterea finanţării terorismului.

Zaharova a menţionat că faza preliminară obligatorie de soluţionare a litigiilor, astfel cum este prevăzută de convenţii, este în curs de desfăşurare.

„În cazul în care problema nu este soluţionată în această etapă, atunci Federaţia Rusă intenţionează să acţioneze în instanţă şi să se adreseze Curţii Internaţionale de Justiţie în legătură cu încălcarea obligaţiilor convenţiilor menţionate de către aceste ţări”, a adăugat ea.

De asemenea, Zaharova nu a exclus ca Moscova să intenteze procese împotriva altor state „care ar putea fi implicate în sabotajul la Nord Stream”.

Context

Reamintim că cele două gazoducte Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, care transportau gaz pe sub Marea Baltică, au fost aruncate în aer în septembrie 2022.

Moscova a susţinut în repetate rânduri că atacul a fost efectuat de Statele Unite şi Regatul Unit, dar ambele ţări au negat acuzaţiile.

În prezent, singura care investighează sabotajul este Germania. În august, Berlinul a anunţat că a emis un mandat de arestare pe numele unui instructor ucrainean de scufundări care s-ar fi aflat în Polonia, dar a reuşit să plece în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor