"Să-ţi vină o agenţie guvernamentală acasă şi să zică, ce faceţi aici cu veveriţa asta?" - De ce se lărgeşte falia în SUA

George Rîpă (George Rîpă)
Andrei Pricopie
06.11.2024

O dezbatere veche revine în prim-plan: până unde se poate extinde autoritatea Guvernului în vieţile cetăţenilor? Consultantul politic George Rîpă a disecat subiectul, într-o discuţie cu jurnalistul Tudor Muşat la postul B1 TV, cu referire la situaţia din Statele Unite. Discuţia a plecat de la un scandal monstru care a izbucnit în SUA după ce autorităţile statului s-au dus peste un om care avea o veveriţă vedetă pe reţelele de socializare.

Jurnalist: Care-i falia, că se vorbea şi aici despre ea, diviziunea uriaşă a societăţii americane pe ce anume, inclusiv pentru aşa ceva? E interesant. Lebăda neagră are coadă stufoasă în cazul ăsta.

George Rîpă: Până la urmă, discuţia asta cu veveriţa, ce înseamnă de fapt? Este vorba despre ceea ce noi vorbim. Statul acesta s-a umflat în România şi s-a umflat foarte mult şi în Statele Unite. Ce înseamnă asta? Când vorbim despre un big government, nu înseamnă neapărat despre faptul că avem foarte mulţi angajaţi la stat. Noi, în general, doar din perspectiva asta discutăm.

E vorba despre un stat cât de intruziv este în viaţa ta privată, în viaţa ta economică, prin taxe, prin reglemente, prin diferite regulamente, care te împiedică pe tine ca individ să-ţi atingi fericirea, aşa cum spune în Constituţia Statele Unite. Să-ţi atingi fericirea fie ca individ, fie, dacă vrei, ca un actor economic în zona economică.

De exemplu, când îţi deschizi o firmă sau când vrei să-ţi dezvolţi o firmă. O parte din populaţia americană a văzut în acest caz în faptul că o instituţie, o agenţie a Guvernului Federal vine la un om acasă care avea o veveriţă şi care bănuiesc că era sănătoasă. Că dacă o ţine ăla acolo de nu ştiu câţi ani... Şi, apropo, veveriţa era vedetă pe YouTube, pe reţele sociale şi aşa mai departe.

Jurnalist: Asta a şi dus la răspândirea imediat a scandalului.

George Rîpă: Să-ţi vină o agenţie guvernamentală acasă şi să zică ce faceţi aici cu veveriţa? Nu aveţi dreptul să ţineţi o veveriţă, deşi ăla ţinea veveriţa pe care o salvase, fusese rănită. O ţinea în nişte condiţii foarte bune. Tocmai de-aia veveriţa trăia de mulţi ani cu el. Probabil că mult mai bine decât ar fi trăit în libertate.

Chestia asta este, de fapt, vechea discuţie în Statele Unite. O discuţie pe care noi în România nu prea o avem. Între care ar trebui să fie rolul statului, de fapt. Pentru că vedeţi că Constituţia României, şi aici, cred că o să-mi daţi dreptate, spune, ne explică care sunt drepturile şi care sunt libertăţile noastre ale cetăţenilor. La americani e puţin altfel. La americani, Constituţia începe cu "We the people", noi poporul. Noi poporul, vă spunem vouă, politicienilor, cât aveţi voie să vă întindeţi.

Ori în Statele Unite, ceea ce numim dreapta conservatoare, dreapta clasică americană, poate să fie şi liberală pe alocuri, este destul de constituţionalistă. Şi vede lucrurile din perspectiva părinţilor fondatori. Ăsta e statul american şi până aici ai voie să te întinzi. Adică noi poporul îţi spunem ţie că ai dreptul să organizezi alegerile, ai dreptul să vii aici peste noi, dar nu mai mult de atât!

De aceea sunt nişte chestiuni fundamentale pe care, de exemplu, noi nu le înţelegem în Europa! Cum ar fi dreptul... Primul şi al doilea amendament niciodată nu va fi eliminat. La fel, primul amendament, dacă vedeţi, este un asalt. Vorbea mai devreme domnul Alexandru Coită despre politică identitară a stângii americană în ultimii 30-40 de ani. E adevărat. Dar, în acelaşi timp, stânga americană dă un asalt la lucruri care sunt fundamentale pentru Constituţia SUA.

Poate vorbim, dacă vrei, şi despre colegiul electoral. Colegiul electoral care a ţinut unită America timp de mai bine de două secole. Care, practic, a acordat acestor state pentru că libertatea este văzută, adică drepturile şi libertăţile sunt văzute faţă de guvernul federal, nu doar din perspectiva cetăţeanului. Libertăţile şi drepturile sunt văzute nu doar din perspectiva cetăţeanului şi din perspectiva statelor. Fie că este un stat mai mare, aşa cum sunt California, Texas, fie că sunt state mici, cum e Maine, fiecare stat are dreptul la doi senatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor