S-a găsit bosonul Higgs, susţin oamenii de ştiinţă de la CERN

Tunelul Large Hadron Collider (LHC) la centrul pentru vizitatori al CERN, Geneva-Meyrin, Elveţia.
Tunelul Large Hadron Collider (LHC) la centrul pentru vizitatori al CERN, Geneva-Meyrin, Elveţia. (Johannes Simon / Getty Images)

Bosonul Higgs a fost găsit: Oamenii de ştiinţă de la CERN au declarat că particula pe care au găsit-o în 2012 este bosonul Higgs.

Fizicienii de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au declarat că particula descoperită anul trecut este probabil bosonul Higgs, au afirmat joi într-un comunicat de presă.

"După ce au analizat de două ori şi jumătate mai multe date decât erau disponibile în momentul anunţului descoperirii din iulie, ei cred că noua particulă seamănă din ce în ce mai mult cu bosonul Higgs, particula ce are legătură cu mecanismul care dă masă particulelor elementare," a spus CERN.

Cu toate acestea, cercetătorii au avertizat că particula ar putea fi, "eventual, cel mai uşor dintre bosoni." Nu este clar dacă particula este bosonul Higgs al Modelului Standard al Fizicii Particulelor.

"Rezultatele preliminare împreună cu datele complete din 2012 sunt magnifice şi pentru mine este clar că avem de-a face cu bosonul Higgs, deşi încă mai avem un drum lung de parcurs pentru a şti ce fel de boson Higgs este", a spus purtătorul de cuvânt al Compact Muon Solenoid (CMS), Joe Incandela, în comunicatul de presă.

Cercetătorii şi-au adunat concluziile din cantităţi masive de date colectate pe parcursul ultimilor trei ani, cu ajutorul Large Hadron Collider din Elveţia.

"Noile rezultate reprezintă un efort imens al multor oameni dedicaţi. Ele arată o nouă particulă cu un spin şi o paritate asemănătoare bosonului Higgs din Modelul Standard. Acum avem un punct bun de plecare în programul de măsurare din sectorul Higgs," a afirmat purtătorul de cuvânt al A Toroidal LHC Apparatus (ATLAS) Dave Charlton.