Rusofobia la români. Un amplu rezumat al "prieteniei" româno-ruse
alte articole
Jurnaliştii de la Bestonenews.com au publicat un amplu rezumat al “prieteniei” româno-ruse, intitulat “Sentimentul anti-rus în rândul românilor. Motive pentru ură”, pentru a clarifica de ce sunt atât de puternice şi prezente sentimentele anti-ruse în rândul românilor, relatează Podul.ro.
“În spaţiul est-european, sentimentele popoarelor faţă de ‘marele vecin din est’ erau împărţite. În ciuda momentelor speciale şi chiar a confruntărilor tensionate, cehii nu îi tratează atât de rău pe ruşi. Polonezii îi consideră ca pe cei mai răi duşmani ai lor. În Balcani, situaţia este la fel de confuză. Uneori, sârbii şi bulgarii au planificat chiar să se unească cu ‘Mama Rusia’, pe care au considerat-o întotdeauna protectorul lor. Situaţia este destul de diferită cu românii, care din generaţie în generaţie priveau spre Est cu ostilitate şi frică”, potrivit analizei.
Dar de unde vine această antipatie?
1878 este anul în care “cazul Rusiei din România s-a prăbuşit pentru totdeauna”. Tensiunea a apărut atunci când românii şi-au dat seama că singura dorinţă de “apărători ai ortodoxiei” este transformarea României într-o provincie rusă şi adevăratul scop al “eliberatorilor” - controlul deplin asupra românilor, aşa cum a fost transmis de Rusia, au precizat jurnaliştii.
“Dar mai precis, punctul zero în relaţiile dintre ruşi şi români şi creşterea sentimentelor de ostilitate pe care românii le simţeau faţă de ruşi a fost, după toate probabilităţile, războiul dintre armatele ţariste şi turci din 1806-1812”, se mai arată în textul rezumatului.
Articolul integral aici.