Ruşii reduc livrările de gaz către România cu 18% . "Nu e niciun motiv de îngrijorare", susţine Răzvan Nicolescu

Răzvan Nicolescu, Ministrul Delegat pentru Energie
Răzvan Nicolescu, Ministrul Delegat pentru Energie (Epoch Times România)

Livrările de gaze ruseşti către România au scăzut miercuri cu 18% faţă de cantităţile normale, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu pentru Agerpres.

"Reducerea anunţată astăzi (miercuri — n.r.) de Gazprom la Transgaz este de 18% în raport cu cantităţile nominalizate pe baza solicitărilor beneficiarilor din România. Cantităţile sunt de sub 0,2 milioane de metri cubi pe zi.", a declarat Nicolescu, precizând că "nu e niciun motiv de îngrijorare."

Reamintim că, la începutul lunii octombrie, Nicolescu s-a întâlnit cu ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov şi cu reprezentanţi ai Transgaz. Întrevederea a avut loc pe fundalul jocului de-a uite reducerea, nu e reducerea" a ruşilor, care, pe 12 septembrie au redus cu 5% cantitatea de gaze furnizată României pentru ca 3 zile mai târziu să anunţe o altă reducere, de 10%, reducere contramandată ulterior. După întâlnirea cu oficialii ruşi, ministrul a afirmat că nu a primit garanţii că nu vor exista situaţii în care să fie reduse livrările de gaze din Rusia. Într-adevăr, o zi mai târziu, livrările de gaze au scăzut brusc, cu 13%.

De fiecare dată când livrările de gaze au fost diminuate (sau s-a anticipat diminuarea lor), ministrul Nicolescu a asigurat că nu există motive de îngrijorare.

Potrivit Agerpres, producţia naţională ajunge la 31 de milioane de metri cubi pe zi, în condiţiile în care consumul este de circa 16 milioane de metri cubi pe zi iar în depozite se află peste 2,4 miliarde de metri cubi, faţă de 1,7 miliarde de metri cubi, cât este necesarul de stocare pentru această iarnă.