Lista oficialilor americani care nu mai au acces în Rusia, mai amplă decât "lista Magniţki" a SUA

Lista oficialilor americani care nu mai au acces în Rusia este mai amplă decât "lista Magniţki" a SUA, a declarat marţi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, relatează RIA Novosti.

MAE rus a anunţat sâmbătă impunerea acestei liste.

"Lista noastră este mai amplă", a subliniat Lavrov, precizând că Rusia îşi rezervă dreptul de a amenda lista.

"Desigur, nu am lăsat provocarea politică fără răspuns. Pe principiul reciprocităţii, am confirmat o listă cu cetăţeni americani indezirabili pentru Rusia", a spus sâmbătă un purtător de cuvânt al MAE rus.

În iulie, Departamentul de Stat a dat interdicţie de intrare pentru 60 de oficiali ruşi care ar fi fost implicaţi în arestarea şi moartea lui Magniţki. Serghei Magniţki, avocat, a murit într-o închisoare rusă în urma unei crize cardiace, iar apropiaţii spun că i s-a refuzat acordarea de asistenţă la timp. Decesul a fost condamnat de Occident.

Oficialul rus a spus sâmbătă că pe lista Moscovei se află "oficiali americani de rang înalt cu legături cu încălcări în sfera umanitară".

"Numele celor responsabili pentru acţiuni greşite împotriva unor cetăţeni ruşi din SUA, ale celor care au acceptat acele acţiuni sau au fost personal implicaţi în răpirea şi batjocorirea lor sunt cunoscute. Aceste nume au fost puse pe listă", a explicat sursa.

Săptămâna trcută, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că Moscova acordă asistenţa necesară pentru Viktor Bout, un rus acuzat de trafic de arme în SUA. Bout a fost arestat într-o operaţiune americană în Tailanda în 2008 şi extrădat în SUA în noiembrie 2010.

Ministrul a mai spus că Moscova va acorda asistenţă şi rusului Konstantin Iaroşcenko, condamnar în SUA la 20 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Agenţi americani l-au preluat în custodie în Liberia şi l-au dus la New York, fără a anunţa Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe