Rusia va cheltui peste o jumătate de miliard de dolari pentru a consolida sistemul de cenzură a internetului

Logo-ul agenţiei ruse de reglementare a comunicaţiilor electronice (Captură foto)
Redacţia
11.09.2024

Ministerul Dezvoltării Digitale din Rusia intenţionează să aloce aproape 60 de miliarde de ruble (660 de milioane de dolari) în următorii cinci ani pentru a îmbunătăţi sistemul utilizat pentru cenzurarea traficului de internet, se arată într-o propunere guvernamentală consultată de Reuters.

Potrivit cercetătorilor de la Censored Planet, un proiect care urmăreşte cenzura online la nivel mondial, sistemul, denumit TSPU, constă în instrumente interne de gestionare a traficului care sunt dezvoltate, distribuite şi controlate de autoritatea de reglementare a comunicaţiilor de stat Roskomnadzor.

Documentul, intitulat „Infrastructura de securitate cibernetică”, a fost raportat pentru prima dată de Forbes Russia.

Acesta alocă aproximativ 660 de milioane de dolari din bugetul federal al Rusiei între 2025 şi 2030 pentru achiziţionarea de noi echipamente şi software pentru TSPU, precum şi pentru „extinderea capacităţilor sale prin dezvoltarea de noi semnături şi actualizarea celor existente”.

Propunerea de modernizare a TSPU (Technical Measures to Combat Threats / Măsuri tehnice de combatere a ameninţărilor) face parte dintr-un efort întins pe mai mulţi ani al Roskomnadzor de a exercita un control asupra a ceea ce ruşii citesc şi văd online.

Roskomnadzor nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Domeniul de aplicare al iniţiativei indică faptul că Moscova acordă o mai mare prioritate îmbunătăţirii arhitecturii sale de cenzură a internetului, în contextul represiunii libertăţii de exprimare stimulate de invazia rusă în Ucraina în 2022.

Ca parte a acestei represiuni, Moscova vizează reţelele private virtuale (VPN), care sunt utilizate de zeci de milioane de ruşi pentru a eluda blocajele guvernamentale asupra paginilor web.

Stanislav Shakirov, de la grupul pentru drepturile digitale Roskomsvoboda, a declarat că eforturile de cenzură online existente sunt deja „destul de eficiente” în blocarea VPN-urilor, dar că sporirea finanţării va consolida probabil capacităţile TSPU de a face acest lucru.

„Acest lucru nu înseamnă că nu vor exista modalităţi de a ocoli aceste blocaje, dar, desigur, face lucrurile mai dificile”, a declarat el pentru Reuters.

Se ştiu puţine lucruri despre modul în care funcţionează TSPU.

O combinaţie de hardware şi software, sistemul a fost oficializat în temeiul unei legi din 2019 care cere furnizorilor ruşi de servicii de internet să instaleze echipamente furnizate de guvern în reţelele sale de comunicaţii pentru a asigura „stabilitatea, securitatea şi integritatea” internetului.

Cercetările Censored Planet indică peste 6.000 de astfel de dispozitive instalate în reţelele ruseşti de la sfârşitul anului 2022. Şeful Roskomnadzor, Andrei Lipov, a declarat anul trecut agenţiei de ştiri Interfax că „toate” reţelele din Rusia au fost echipate cu TSPU, fără a cita cifre.

Suma de 660 de milioane de dolari din fonduri federale alocate pentru TSPU este semnificativă. În schimb, întregul buget 2023 al Roskomnadzor a fost de 32,15 miliarde de ruble (354 milioane de dolari).

Propunerea TSPU face parte dintr-un proiect guvernamental mai amplu privind transformarea digitală şi economia datelor, anunţat săptămâna trecută de viceprim-ministrul Dmitri Grigorenko la un forum economic din Extremul Orient al Rusiei.

Rusia a pus site-urile media ale opoziţiei pe liste negre şi a interzis mai multe platforme străine de socializare, într-o campanie de represiune pe care o consideră parte a războiului informaţional declanşat de Occident din cauza războiului din Ucraina.

VPN-urile, care le permit ruşilor să acceseze mass-media independentă, reprezintă un obiectiv-cheie. Deşi Moscova nu a reuşit să le interzică complet, a blocat sute de VPN-uri şi a adoptat o lege care interzice publicitatea acestora, ceea ce a dat naştere unei industrii de programatori independenţi care lucrează pentru a consolida VPN-urile împotriva restricţiilor guvernamentale.

Potrivit documentului, eforturile de modernizare vizează îmbunătăţirea vitezelor lăţimii de bandă a TSPU şi „creşterea nivelului de eficienţă a restricţionării accesului la instrumentele de eludare a blocării VPN-urilor cu până la 96%”.

Rusia a declarat anterior că vizează VPN-urile utilizate pentru a accesa „conţinut blocat sau ilegal”.

Mazay Banzaev, operatorul popularului serviciu VPN gratuit Amnezia VPN, a declarat că este puţin probabil că programatorii care creează astfel de instrumente să fie descurajaţi de o infrastructură TSPU consolidată.

„În acest joc de-a şoarecele şi pisica - blocarea şi eludarea blocării - finanţarea este foarte importantă, dar motivaţia dezvoltatorilor şi a utilizatorilor de a obţine acces la un internet liber este şi mai importantă”, a declarat Banzaev pentru Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor