Rusia trimite epidemiologi militari în Italia. Numărul victimelor în peninsulă se apropie de cinci mii

(Timothy A Clary/Getty)

Ministerul rus al Apărării a anunţat în weekend că, începând de duminică, vor fi dislocaţi militari pentru a ajuta Italia în lupta cu pandemia virusului Wuhan, care, după câteva săptămâni a ajuns să numere aproape 5 mii de morţi.

Kremlinul a declarat că ajutorul de urgenţă a fost iniţiat pe ordinul preşedintelui Vladimir Putin, după o convorbire telefonică avută sâmbătă cu premierul italian Giuseppe Conte.

Ajutorul rus va include opt brigăzi mobile de medici militari şi vehicule speciale pentru dezinfectare.

Rusia susţine că va trimite cei mai mari specialişti militari ai Rusiei în virologie şi epidemii în regiunile cele mai afectate din Italia. Medicii şi echipamentele de specialitate sunt transportaţi pe nouă aeronave Il-76 de pe un aeroport din Moscova

"Un grup de aproximativ 100 de persoane este pregătit pentru zbor, care este format din specialişti de vârf ai Ministerului Apărării în domeniul virologiei şi epidemiologiei, care au o experienţă importantă internaţională în lupta împotriva epidemiei - împreună cu echipamente moderne pentru diagnosticarea şi efectuarea acţiunilor de dezinfectare", a declarat ministerul.

Rusia are în prezent doar 306 cazuri confirmate şi un singur deces, cele mai multe concentrate la Moscova. Numeroşi analişti pun la îndoială statisticile publicate de Moscova, cunoscută pentru lipsa de transparenţă manifestată chiar şi în cazul evenimentelor obişnuite.

Pe de altă parte, Rusia are o experienţă vastă în domeniul bacteriologic, fiind cunoscută pentru armele sale biologice produse în timpul Războiului Rece. Unele dintre laboratoarele ruse au generat de-a lungul anilor incidente extrem de periculoase de scurgere de viruşi letali.