Rusia susţine că a reţinut un presupus spion lituanian

(CRIS BOURONCLE / AFP / Getty Images)

Autorităţile ruse au reţinut un presupus spion din Lituania, a raportat miercuri agenţia de ştiri Interfax, evidenţiind tensiunile tot mai mari dintre Moscova şi fostul stat sovietic, acum membru al NATO.

Lituania, unul dintre cele trei state Baltice cu o populaţie minoritară rusă semnificativă, şi-a exprimat temerile în legătură cu activitatea militară rusă intensificată în regiune după anexarea de anul trecut a peninsulei ucrainene Crimeea.

Cetăţeanul lituanian neidentificat a fost prins marţi asupra faptului, în Moscova, când a primit din partea unui cetăţean rus documente ce conţineau informaţii secrete, a declarat Serviciul Federal rus pentru Securitate (FSB), fiind citat de Interfax.

FSB a refuzat să confirme sau să nege raportul atunci când a fost contactat de agenţia de ştiri Reuters. La fel a refuzat şi Ministerul lituanian de Externe.

Interfax a afirmat că cetăţeanul lituanian a recunoscut că este ofiţer al serviciilor militare lituaniene de informaţii şi acum se află într-un centru de detenţie din Moscova.

Lituania a declarat la începutul lunii mai că a reţinut un presupus spion rus care a încercat să se infiltreze în instituţiile de la conducerea ţării şi în instituţiile de aplicare a legii şi de securitate.

Legăturile dintre Rusia şi Lituania – acum membră a NATO şi a Uniunii Europene – au fost afectate după anexarea Crimeei şi izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei. Occidentul şi Kievul acuză Rusia că susţine separatiştii cu arme şi soldaţi – o acuzaţie negată de Moscova.

Lituania a organizat recent exerciţii militare pentru a respinge un presupus atac desfăşurat după modelul capturării Crimeei de către Rusia.

Alături de celelalte două state baltice Letonia şi Estonia, Lituania doreşte o prezenţă militară permanentă a NATO pe teritoriul său pentru a contracara ceea ce consideră a fi o ameninţare tot mai mare din partea Rusiei.

Anunţul reţinerii cetăţeanului lituanian are loc cu o zi înainte ca Letonia să găzduiască Summitul Parteneriatului Estic, un program UE care urmăreşte să apropie fostele republici sovietice de Occident. Acest program este puternic criticat de Moscova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe