Rusia suspendă un acord comun cu SUA pentru cercetarea nucleară

Relaţiile dintre SUA şi Rusia continuă să se deterioreze după prăbuşirea recentă a unui armistiţiu în Siria. În ultima sa mişcare, Moscova a anunţat că a suspendat unilateral un acord de cooperare cu SUA în domeniul cercetării energiei nucleare. SUA a anunţat că regretă decizia Kremlinului.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov. (Captură Foto)

Rusia a suspendat un alt acord nuclear cu Statele Unite, de această dată privind colaborarea între cele două state în vederea desfăşurării de cercetări în domeniul energiei nucleare.

Evidenţiind modul în care tensiunile dintre Washington şi Moscova s-au amplificat în ultimele zile din cauza suspendării unor acţiuni comune precedente, anunţul privind suspendarea cercetărilor comune în domeniul nuclear a fost descris miercuri că o “contramăsură” la sancţiunile impuse Rusiei de către SUA din cauza rolului acesteia în criza ucraineană.

“Nu mai putem avea încredere în Washington într-o zonă atât de sensibilă precum modernizarea şi securitatea unităţilor nucleare ruseşti”, a susţinut Ministerul rus de Externe, adăugând că acordul va fi relansat doar dacă SUA ridică sancţiunile.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe rus, a declarat pentru Interfax că suspendarea acordului de cercetare, semnat în 2013, este un răspuns la mişcarea “ostilă” a Washingtonului de a impune sancţiuni în 2014, după ce Rusia a anexat în mod forţat peninsula ucraineană Crimeea.

Impactul acestei decizii nu va fi probabil la fel de serios precum suspendarea de către Rusia în 3 octombrie a unui acord privind eliminarea plutoniului utilizat în arme nucleare. Acel acord a fost văzut ca un simbol al reapropierii SUA-Rusia după Războiul Rece.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat şi mai mult după ce SUA a renunţat la un efort comun cu Rusia de aşa-zisă negociere a unui armistiţiu în Siria. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a susţinut că răbdarea ţării sale cu Rusia ar fi expirat: “Este clar faptul că nu mai există nimic de discutat între SUA şi Rusia cu privire la oprirea violenţelor continue din Siria şi acest lucru este regretabil”, a declarat el reporterilor în Washington.

De atunci, Rusia a suspendat mai multe acorduri cu SUA şi şi-a intensificat prezenţa aeriană în Siria, în condiţiile în care guvernul preşedintelui Bashar al-Assad a lansat o nouă ofensivă masivă terestră şi aeriană asupra oraşului Alep.

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat că SUA “regretă decizia Rusiei de a suspenda unilateral cooperarea asupra a ceea ce noi considerăm a fi o chestiune foarte importantă care este în interesul ambelor ţări”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe