Rusia şi Ucraina au relaţii tensionate din cauza brânzeturilor

Kiev, Ucraina - Între Rusia şi Ucraina „fermentează” un litigiu comercial major din cauza brânzeturilor, Moscova interzicând importurile de brânză din Ucraina invocând probleme de calitate. Kievul insistă că interdicţia nu are nimic de-a face cu o brânză de calitate inferioară şi totul ce-a face cu politica de a încerca să preseze Ucraina cu privire la unele aspecte comerciale diferite.
O conductă de gaz lângă Kiev, 12 februarie 2012. Conform experţilor, o interdicţie impusă de Rusia asupra importurilor de brânză din Ucraina are scopuri politice, fiind menită să dea greutate poziţiei Kremlinului la viitoarele negocieri asupra preţului gazelor. (Sergei Supinsky / AFP / Getty Images)
Andrey Volkov
20.02.2012

Kiev, Ucraina - Între Rusia şi Ucraina „fermentează” un litigiu comercial major din cauza brânzeturilor, Moscova interzicând importurile de brânză din Ucraina invocând probleme de calitate. Kievul insistă că interdicţia nu are nimic de-a face cu o brânză de calitate inferioară şi totul ce-a face cu politica de a încerca să preseze Ucraina cu privire la unele aspecte comerciale diferite.

În timpul agitaţiei de la începutul acestei săptămâni, Rusia a interzis importurile provenite de la trei mari producători ucraineni de brânză, susţinând că brânza conţine un procent prea ridicat de ulei de palmier, care poate fi folosit ca un substitut ieftin pentru grăsimea din lapte.

La început ţările au fost de acord cu un plan pentru rezolvarea litigiului prin teste comune de laborator, dar a fost apoi respins de partea rusă.

Săptămâna trecută, Ghenadie Onişcenko, şeful Serviciului Federal de Protecţie a Consumatorilor din Rusia şi Nikolai Prisyazhynuk, ministrul agriculturii din Ucraina, au fost de acord să efectueze testele, dar Onişcenko s-a retras, dând vina pe incompetenţa politică de la Kiev.

Cei trei producători vizaţi de brânzeturi exportă aproximativ 30 la sută din produsul lor în Rusia, sau aproape 72000 de tone pe an. Rusia ameninţă că va mări lista de producători de brânzeturi cărora le va interzice importul dacă vor fi găsite mai multe discrepanţe de calitate.

Kievul susţine că interdicţia actuală nu va afecta serios industria de brânzeturi, dar experţii din industrie spun că i-ar putea costa circa 300 de milioane de dolari pe an şi ar putea duce la falimente şi disponibilizări în masă, dacă problema rămâne nerezolvată.

Fundalul politic

Mulţi experţi ucraineni consideră că Rusia se foloseşte de comerţ pentru a-şi consolida poziţia de negociere şi a îndemna Kievul să adere la Uniunea vamală stabilită împreună cu Belarusul şi Kazahstanul, foste ţări sovietice.

Acesta nu este cu siguranţă primul conflict comercial. Moscova a interzis sau a impus cote de import şi pentru alte mărfuri din Ucraina, inclusiv fier şi oţel. O companie de cale ferată din Rusia a sistat utilizarea a aproximativ 80.000 de vagoane de marfă din Ucraina, invocând calitatea proastă, a raportat o agenţie din Ucraina.

"Scopul principal al Rusiei este de a-şi consolida poziţia de negociere în cazul gazului şi în tot ceea ce ţine de alegerea geopolitică a Ucrainei", susţine Vladimir Zastavă, un expert al Institutului Gorshenin din Kiev.

Zastavă a relatat că Moscova încearcă să exploateze economia vulnerabilă a Ucrainei la masa de negocieri comerciale.

Conflictul brânzeturilor a izbucnit prima dată la mijlocul lunii ianuarie, imediat după ce Kievul a declarat că va reduce consumul de gaze, deoarece nu îşi poate permite preţul ridicat pe care îl plăteşte Rusiei pentru gaze naturale – peste 400 de dolari pe 1000 de metri cubi (35,315 metri cubi). Preţul a fost negociat în 2009 de fostul premier Iulia Timoşenko, care serveşte o sentinţă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în această afacere.

Cu toate acestea, diplomaţii ruşi le cer oficialilor de la Kiev să nu dramatizeze conflictul brânzeturilor şi să nu acuze Kremlinul că este motivat politic. "Problema este de natură tehnică, cu siguranţă, şi va fi rezolvată în conformitate cu standardele interguvernamentale", a declarat Alexei Urin, şeful grupului de politici economice al Ambasadei Rusiei din Ucraina.

Experţi şi politicieni se îndoiesc că problema gazelor va fi soluţionată prea curând, din moment ce liderii ruşi se pregătesc pentru alegeri prezidenţiale la începutul lunii martie.

La începutul lunii februarie, Stanislav Govorukhin, regizor şi susţinător al lui Putin, a făcut publică opinia sa conform căreia preşedintele ucrainean Victor Ianukovici ar trebui să ia în considerare un viitor în Uniunea Eurasia condusă de Rusia, din moment ce Uniunea Europeană nu vrea să primească Ucraina.

"Nu am un răspuns final cu privire la ceea ce Ianukovici va alege, dar ştiu sigur că, în ciuda tuturor iluziilor, respingerea propunerii Rusiei de către Kiev va fi începutul sfârşitului pentru Ianukovici şi partidul său", a fost citat Govorukhin de ziarul Kommersant cu sediul la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor