Rusia şi Armenia la un pas de crearea unui grup militar comun

În contextul amplificării tensiunilor din estul Europei, a apropierii NATO de graniţele ruseşti, Kremlinul urmăreşte, printre altele, să îşi consolideze relaţiile militare cu Armenia.
Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov.
Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov. (Captură Foto)

În prezent se fac pregătiri pentru semnarea unui acord deplin în vederea creării unui grup comun de forţe militare armene şi ruseşti. Acest lucru a fost anunţat într-un interviu cu viceministrul rus al Apărării Anatoli Antonov, precum şi cu şefii departamentelor militare ale celor două ţări.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi omologul său armean, Seyran Ohanyan, au semnat un acord de cooperare în domeniul identificării şi evaluării radiaţiilor, a condiţiilor chimice şi biologice în interesul grupului comun de forţe militare ale celor două ţări.

“Implementarea va reglementa în mod clar procedura pentru desfăşurarea de acţiuni comune în această regiune într-o manieră oportună”, a precizat Antonov.

În acelaşi timp, el a subliniat faptul că Ministerul rus al Apărării priveşte Armenia ca pe un aliat şi partener cheie în Caucazul de Sud.

“Noi cooperăm cu succes într-un format bilateral şi în cadrul organizaţiilor internaţionale, în primul rând în CSTO (Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă), care în acest an este condusă de partea armeană. Un nivel ridicat al interacţiunii dintre departamentele militare poate rezolva rapid problemele curente privind cooperarea şi oferirea unui răspuns privind provocările continue din regiune”, a mai susţinut Antonov.

Conform lui Antonov, Rusia şi Armenia au semnat peste 50 de tratate şi acorduri, iar lucrările privind dezvoltarea în continuare a cadrului juridic şi de reglementare continuă.

Referitor la baza militară rusească din Armenia, Antonov a precizat că aceasta serveşte ca un factor de garantare a stabilităţii în regiunea Caucazului.

Viceministrul rus a subliniat faptul că a fost formată o comisie interguvernamentală activă ruso-armeană pentru a discuta despre o bază militară rusească în Armenia.

“Am implementat cu succes un plan comun de lucru între ministerele rus şi armean ale apărării pentru anul 2016. Planul include peste 40 de activităţi diferite, dintre care 22 au fost implementate”, a afirmat Antonov.

În plus, Antonov a declarat că şefii departamentelor militare armean şi rusesc au discutat despre pregătirea forţelor armate ale Armeniei.

“În prezent, 24 de universităţi ale Ministerului rus al Apărării au pregătit gratuit 203 soldaţi armeni. În acest an, pregătim alte 211 de persoane”, a mai susţinut viceministrul rus.

Rusia a încheiat deja cu Azerbaidjanul un acord privind crearea unei forţe militare comune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe