Mike Pompeo - Qassem Soleimani nu se afla la Bagdad în misiune diplomatică

Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo (Joe Raedle/Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat, marţi, că atacurile planificate de comandantul militar iranian Qassem Soleimani, ucis într-un atac cu drone săptămâna trecută, „urmau să conducă la moartea multor americani”.

Pompeo a făcut comentariul la o conferinţă de presă în care a fost întrebat în mod repetat dacă iranienii au planificat atacuri „iminente”, termen pe care l-a folosit vineri, în ziua în care Soleimani a fost ucis în Irak.

„Există vreun indiciu care să demonstreze că a existat o cât de mică posibilitate ca acest bun gentleman, acest diplomat - Qassem Soleimani - să fi mers la Bagdad pentru a conduce o misiune de pace?”, A spus el. „Ştim că nu a fost cazul”.

Pompeo îl consideră pe Soleimani responsabil de un atac cu rachete din Irak, care a avut loc pe 27 decembrie, în care a fost ucis un antreprenor civil american.

„El continua campania teroristă în regiune. Ştim ce s-a întâmplat ... în decembrie, ducând în cele din urmă la moartea unui american. Deci, dacă veţi căuta atacuri iminente, puteţi examina zilele premergătoare atacului împotriva lui Soleimani ”, a spus Pompeo.