Rusia pregăteşte un posibil schimb de prizonieri cu Ucraina. Nadia Savcenko nu este inclusă

Ministerul rus al Justiţiei se pregăteşte să predea Kievului patru cetăţeni ucraineni întemniţaţi în Rusia, printre care este regizorul de filme Oleg Senţov, într-un posibil schimb de prizonieri.
Regizorul ucrainean Oleg Senţov participă la o audiere într-un tribunal din oraşul rusesc Rostov-pe-Don în 2015.
Regizorul ucrainean Oleg Senţov participă la o audiere într-un tribunal din oraşul rusesc Rostov-pe-Don în 2015. (Captură Foto)

Într-o declaraţie citată la sfârşitul săptămânii trecute de agenţia de ştiri Interfax, Ministerul rus al Justiţiei a susţinut că a cerut serviciului pentru închisori “să pregătească documentele necesare pentru transferul prizonierilor Alexander Kolcenko, Ghennadi Afanasiev, Oleg Senţov şi Iuri Soloşenko”. Ministerul a precizat că autorităţile ucrainene au fost informate de această mişcare.

Senţov, Kolcenko şi Afanasiev au fost acuzaţi de organizarea unor atacuri teroriste în Crimeea după ce Rusia a anexat peninsula de la Ucraina în 2014. Senţov a fost condamnat anul trecut la 20 de ani de închisoare, în timp ce Kolcenko a primit o sentinţă de 10 ani.

Cazul lor este considerat ca având în spate o puternică motivaţie politică şi a fost criticat în Ucraina şi Occident.

Soloşenko a fost condamnat pentru spionaj şi ispăşeşte o sentinţă de 6 ani de închisoare.

Ministerul Justiţiei a declarat că un tribunal rusesc va lua decizia finală în ceea ce priveşte schimbul de prizonieri.

Igor Morozov, un senator rus şi membru al Comitetului pentru Afaceri Internaţionale al Senatului, a declarat că autorităţile îi vor schimba probabil pe deţinuţii ucraineni cu doi cetăţeni ruşi judecaţi în prezent în Kiev.

“Cel mai probabil, Ucraina îi va trimite pe cetăţenii [Alexander] Aleksandrov şi [Evgheni] Erofeev ... în Rusia”, a declarat Morozov, fiind citat de agenţia de ştiri RIA Novosti.

Aleksandrov şi Erofeev au fost arestaţi în Ucraina anul trecut şi au fost acuzaţi că, în calitate de soldaţi ai armatei ruse, au luptat alături de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei. Rusia a negat că cei doi erau activi în serviciul militar în momentul capturării lor.

Mai mult, Rusia negociază schimbarea pilotului ucrainean Nadia Savcenko, ce a fost condamnată în urmă cu câteva zile la 22 de ani de închisoare, pentru un grup de cetăţeni ruşi – inclusiv Viktor Bouţ şi Konstantin Iaroşenko, care sunt întemniţaţi în SUA, a raportat la sfârşitul lunii martie agenţia de ştiri Interfax, citând surse neidentificate.

Bouţ a fost arestat în 2008 în Bangkok şi ulterior a fost condamnat de un tribunal american la 25 ani de închisoare pentru trafic ilegal de arme, pe când Iaroşenko a fost condamnat la 20 ani de închisoare pentru trafic de droguri.

La mijlocul lunii trecute, un tribunal rus a decis că Savcenko este vinovată de implicare în uciderea a doi jurnalişti ruşi în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei, în 2014. Ea a fost condamnată la 22 de ani şi o amendă de 30.000 de ruble (440 de dolari) pentru trecerea ilegală a frontierei ruseşti. Întemniţarea şi procesul ei controversat au fost criticate în repetate rânduri de liderii occidentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe