Rusia opreşte achiziţiile interne de aur
Cum piaţa aurului continuă să fie tulburată de problemele de lichiditate globală şi întreruperile legate de pandemia virusului Wuhan, între preţurile pe hârtie şi fizice s-au născut discrepanţe mari. Iar cererea de aur fizic extrem de ridicată generează deficienţe.
În acest context nesigur, Rusia a făcut luni un anunţ surpriză. Începând cu 1 aprilie, va suspenda achiziţiile interne de aur:
„De la 1 aprilie 2020, Banca Rusiei a suspendat achiziţionarea de aur pe piaţa internă a metalelor preţioase.
Vor fi luate alte decizii privind achiziţionarea aurului în funcţie de evoluţia situaţiei pe piaţa financiară ... ", a declarat banca centrală a Rusiei.
În ultimii ani, după cum remarcă Kitco, banca centrală rusă a dominat piaţa aurului, crescând constant rezervele de aur în fiecare lună în ultimii trei ani. Conform datelor de la Consiliul Mondial al Aurului, banca centrală rusă a cumpărat anul trecut 158,1 tone. Datele WGC arată că banca centrală a cumpărat 8,1 tone de aur în ianuarie.
Deşi Rusia nu va creşte rezervele de aur în viitorul apropiat, analiştii nu se aşteaptă ca banca centrală să înceapă să îşi vândă aurul în viitorul apropiat.
Aşadar, întrebarea este: de ce Rusia îşi opreşte achiziţiile interne? Vedem patru posibilităţi principale ...
1) Rusia a atins o limită a ponderii rezervelor de aur din rezervele totale ...
Aurul reprezintă peste 20% din rezervele internaţionale ruseşti, un nivel ridicat din punct de vedere istoric şi comparativ cu alte bănci centrale.
„Banca centrală nu doreşte să crească ponderea în aur a rezervelor, în timp ce dimensiunea rezervelor scade”, a spus Tatiana Evdokimova, analistă la Nordea Bank din Moscova.
2) Ar oferi producătorilor autohtoni oportunităţi de profit
Aşa cum am detaliat anterior, deşi literalmente există mii de tone de bare de aur, aşezate în seifuri din întreaga lume, este greu să ai metal fizic când şi unde este nevoie, astfel încât premiumul pentru lingouri fizice este extrem de puţin să spunem.
Având în vedere primele fizice uriaşe din metale preţioase (şi o scufundare a profiturilor brute pentru naţiune), ar fi logic să le permitem producătorilor să vândă pe pieţele globale cu un profit considerabil
"Banca centrală semnalează vânzătorilor de aur că ar trebui să-şi redirecţioneze livrările externe", a declarat Dmitri Dolgin, economistul principal al ING Bank în Rusia. „Cererea globală pare a fi mare.”
3) Nu le mai place aurul ...
Acest lucru pare puţin probabil, după cum observă Bloomberg, cumpărarea neîncetată de aur din Rusia din ultimii ani a constituit un pilon cheie de sprijin pentru piaţă, punând un prag la preţuri, în timp ce investitorii au renunţat la învestiţiile sigure şi au cumpărat active mai riscante, cu un randament mai mare.
Stocul de lingouri deţinut de banca centrală a Rusiei este evaluat la aproximativ 120 miliarde USD.