Rusia în spatele scenei - ministrul de Finanţe: Rusia nu-şi permite programul de dezvoltare militară

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Criza din economia rusă determină Rusia să reconsidere continuarea programului de reînarmare şi modernizare a armatei.

Ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov a afirmat că planurile de cheltuieli în domeniul militar trebuie să fie ”mai realistice” şi să ia în considerare previziunile de creştere economică şi încasările de la buget, a relatat Rfel.

Siluanov s-a adresat Consiliului Federaţiei Rusiei, camera superioară a Parlamentului, pe 7 octombrie, spunând că ministerul său vrea să reconsidere procentul care va fi cheltuit din bugetul de stat pentru programul de reînarmare şi modernizare a armatei ruse.

Siluanov a declarat că în prezent ruşii pur si simplu nu-şi pot permite astfel de cheltuieli, adăugând că ministerele de finanţe şi apărare au început deja discuţiile pe tema programelor militare care pot fi finanţate din bugetul de stat.

Planul actual de înarmare şi modernizare a armatei ruse implică o sumă de 576 de miliarde de dolari în următorii şase ani.

Sancţiunile occidentale aplicate Rusiei din cauza implicării Kremlinului în Ucraina au lovit companiile de energie ruse deosebit de tare. Companiile din energie sunt responsabile cu furnizarea unei mari părţi din profiturile statului rus.