Rusia: 'Foaie de parcurs' pentru diminuarea dependenţei faţă de exporturile de resurse energetice
alte articole
'Agenţia de iniţiative strategice' (ASI) din Federaţia Rusă a elaborat o 'foaie de parcurs' - o listă întreagă de măsuri menite să reducă cota exportului de resurse energetice şi să stimuleze vânzarea peste hotare a mărfurilor de consum şi a înaltelor tehnologii, informează cotidianul rus Kommersant. Propunerile ASI vor fi prezentate premierului rus Vladimir Putin în data de 3 mai.
'Foaia de parcurs' conţine nouă puncte de bază. Cea mai importantă propunere este înfiinţarea unei 'verticale organizatorice', care trebuie să-i sprijine pe participanţii la activitatea economică externă. Se propune extinderea reţelei de reprezentanţe comerciale şi punerea la conducerea acestei verticale a Consiliului pentru Dezvoltarea Exportului, organism de pe lângă preşedinţia Federaţiei Ruse.
ASI propune de asemenea un regim pe bază de declaraţie în vederea rambursării TVA pentru exportatori. La ora actuală în Rusia se rambursează TVA pentru companiile cu activităţi de comercializare a mărfurilor în străinătate, însă mecanismul este criticat de mediul de afaceri rus, din cauza caracterului său foarte complicat.
Experţii ASI consideră necesară desfiinţarea controlului valutar şi al 'paşaportului de afaceri' în cazul comercializării de mărfuri non-energetice. Această măsură ar urma să înlesnească documentaţia exportului. În afară de aceasta, este planificată cultivarea de 'exportatori autoorganizaţi', majorarea garanţiilor oferite de stat pentru aceştia, precum şi introducerea de noi produse financiare pentru acest tip de business.
Potrivit RBK Daily, iniţiativele ASI pot fi împărţite în mod convenţional în patru categorii de bază: 'dezvoltarea infrastructurii de export', 'înlăturarea barierelor administrative, fiscale şi vamale', 'PR' şi 'coordonare reciprocă'.
Astfel, în cadrul categoriei PR se propune crearea unui portal pentru informaţii de economie externă. Acesta ar urma să conţină cataloage de mărfuri şi servicii pentru export şi să ofere consultanţă online. De asemenea este planificată campania de promovare 'Exportă acum', în timpul căreia businessului rus îi vor fi dezvăluite avantajele activităţii de export.
Potrivit documentului, până în 2015 exportul non-energetic al Rusiei ar urma să crească de 2,5 ori, iar nivelul de diversificare a exportului (care arată asortimentul mărfurilor) - de 7 ori. Durata de emitere a documentaţiei pentru încărcăturile de export trebuie să se reducă de la 36 la 15 zile, iar termenul de rambursare a TVA - de la 60 la 20 de zile.
ASI a fost înfiinţată la începutul lui mai 2011. Organismul este menit să ajute businessmenii tineri să-şi promoveze iniţiativele, depăşind piedicile birocratice. După cum constatau la data înfiinţării mass-media din Rusia, obiectivele şi metodele de funcţionare ale organizaţiei nu sunt destul de clar exprimate. Astfel, nota Kommersant, ASI va trebui să-şi caute singură 'o zonă de aplicare, finanţare şi rost'.