Germania expulzează doi ruşi implicaţi în asasinarea unui georgian în Berlin

Heiko Maas
Heiko Maas (Epoch Times România)

Germania a expulzat doi angajaţi ai Ambasadei Rusiei din Berlin în semn de protest pentru o presupusă lipsă de cooperare a Moscovei într-o anchetă privind uciderea unui bărbat din Georgia la Berlin, dosar în care procurorii suspectează implicarea rusă sau cecenă.

Rusia, care neagă orice implicare, a răspuns rapid, spunând că va riposta pentru ceea ce a numit mişcarea „neprietenoasă” a Germaniei.

Decizia Berlinului marchează o escaladare a tensiunilor deja mari între Rusia pe de o parte şi Germania şi alte ţări occidentale pe cealaltă parte.

Rusia este acuzată tot mai des de asasinate în ţările occidentale, mai ales după otrăvirea anul trecut a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia pe pământ britanic.

„Cu această măsură, guvernul german reacţionează la (faptul că) autorităţile ruseşti nu au cooperat suficient pentru investigaţiile privind uciderea lui Tornike K. într-un parc din Berlin”, a declarat miercuri ministerul german de Externe.

Victima, cunoscută şi sub numele de Zelimkhan Kangoşvili, a fost împuşcată de două ori în cap într-un parc din Berlin în august, în timp ce se îndrepta spre o moschee.

Kangoşvili luptase alături de separatiştii anti-Kremlin din Cecenia.

Procurorii au afirmat că există suficiente motive care să indice faptul că uciderea a fost ordonată fie de statul rus, fie de autorităţile cecene, care sunt sprijinite de Kremlin.

Ministerul de Externe al Rusiei a răspuns dur. „Considerăm declaraţiile Germaniei legate de expulzarea a doi angajaţi ai Ambasadei Ruse la Berlin ca nefondate şi neprietenoase. Vom fi obligaţi să luăm o serie de măsuri reciproce”, au declarat agenţiile ruse de ştiri citând ministerul.

Kremlinul negase anterior orice implicare a guvernului rus în crimă.