Biden şi Poroşenko discută despre criza din Ucraina

În mijlocul tensiunilor amplificate între Ucraina şi Rusia, vicepreşedintele american l-a sunat pe liderul de la Kiev pentru a discuta despre întreaga situaţie. În acelaşi timp, Putin, aflat într-o nouă vizită în Crimeea a declarat că ţara sa va lua măsuri pentru a consolida securitatea peninsulei.
Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Vicepreşedintele american Joe Biden l-a sunat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko pentru a discuta despre conflictul continuu din peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în urmă cu peste doi ani.

„Vicepreşedintele a susţinut că SUA a transmis Rusiei mesajul că lumea priveşte şi a subliniat nevoia calmării situaţiei. În plus, el a cerut Ucrainei să manifeste cumpătare”, conform unei declaraţii a Casei Albe publicate vineri.

Crimeea şi-a declarat independenţa de Ucraina în 17 martie 2014 şi a cerut oficial să devină parte a Rusiei după un referendum în care 96,8% dintre participanţi au votat pentru secesiune. Kievul, SUA şi aliaţii lor nu recunosc referendumul şi susţin că peninsula a fost anexată ilegal de către Moscova.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat în această săptămână după ce Serviciul Federal rus pentru securitate a declarat miercuri că a oprit o incursiune a armatei ucrainene în Crimeea în weekendul care a trecut, adăugând că doi ruşi ar fi fost ucişi în acele evenimente.

Oficialii ucraineni, totuşi, au negat acuzaţiile şi au declarat că Rusia inventează un motiv pentru o “intervenţie” suplimentară în conflictul ucrainean.

La începutul acestei luni, preşedintele ucrainean Poroşenko a ordonat tuturor unităţilor armatei ţării, situate în apropierea Crimeei şi în regiunea estică Donbas, să fie pregătite pentru luptă.

După amplificarea tensiunilor, preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat vineri Crimeea şi a declarat că Moscova va discuta despre luarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea securităţii în peninsulă.

În plus, el a precizat că Rusia nu va rupe niciodată relaţiile diplomatice cu Ucraina, în ciuda tensiunilor recent amplificate.

A fost cea de-a cincea vizită a lui Putin în Crimeea de la referendumul din 2014.

În acelaşi timp, Kievul este implicat într-un război separatist în regiunile est-ucrainene Lugansk şi Doneţk împotriva rebelilor susţinuţi de Rusia. Conflictul din estul Ucrainei, început în aprilie 2014, s-a soldat cu aproximativ 9.500 de morţi şi peste 21.000 de răniţi, conform NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe