Rusia, deranjată de Parteneriatul de Securitate şi Apărare dintre R. Moldova şi UE: Va urma "răsplata"

Steagurile Republicii Moldova şi a Uniunii Europene (gov.md)
Maria Maevschi
22.05.2024

Parteneriatul pentru Securitate şi Apărare semnat la 21 mai, între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, ar face parte dintr-o campanie de PR destinată manipulării cetăţenilor micii republici post-sovietice dintre Prut şi Nistru, a comentat politologul Anton Haşcenko, jurnalist şi publicist rus. Cum era şi de aşteptat, Federaţia Rusă, care a declarat de nenumărate ori că nu se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova, nu poate trece cu vederea niciuna dintre acţiunile guvernării de la Chişinău, mai ales dacă aceste sunt axate pe integrarea europeană.

„Bravo! Nu ştiu cui să adresez felicitările în acest caz - Moldovei sau Uniunii Europene... Dacă e să vorbim serios, atunci, bineînţeles, este vorba mai degrabă de un fler propagandistic. Şi acesta cu siguranţă este direct legat de referendumul (privind aderarea la Uniunea Europeană) şi de negocierile privind integrarea, care potrivit lor (guvernării R. Moldova, n.r.) ar trebui să înceapă foarte curând", a declarat Haşcenko în cadrul unei emisiuni la postul rus de radio Sputnik.

În opinia lui Haşcenko, moldovenilor li s-ar vorbi doar despre „presupusele avantaje ale aderării la Uniunea Europeană, omiţând dezavantajele inevitabile”, asta deşi numărul acordurilor semnate de Republica Moldova cu UE este zilnic în creştere, în timp ce din Federaţie Rusă se fac doar ameninţări, Moldova fiind asemănată cu Ucraina, stat agresat de Rusia mai bine de doi ani, războiul continuând până în prezent.

„Ei nu îşi dau seama că totul vine la pachet. Adică, nu realizează că pentru toate astea va urma răsplata. Nimeni nu dă bani nimănui aşa pur şi simplu”, a adăugat politologul rus.

În opinia deputatului aşa-numitului Consiliului Suprem al nerecunoscutei republici separatiste moldoveneşti nistrene, Andrei Safonov, analist politic, prin semnarea Parteneriatului de Securitate şi Apărare, Uniunea Europeană pregăteşte Republica Moldova pentru un eventual război cu Rusia.

„Având în vedere că Uniunea Europeană se află de facto într-o stare de război nedeclarat cu Rusia, nu există nicio îndoială că Moldova este pregătită pentru un eventual război împotriva Rusiei pe Nistru”, a declarat Safonov pentru Ria Novosti.

Prin declaraţia „să soluţionăm împreună provocările comune în materie de securitate”, şeful UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, dă clar de înţeles că „Moldova este inclusă în totalitate în proiectele de apărare şi informaţii ale UE şi, cel mai probabil, ale NATO. Împotriva cui sunt informaţiile? Să ne uităm pe hartă, găsim Moldova şi imediat ne dăm seama: împotriva Transnistriei şi a trupelor şi muniţiilor ruseşti aflate pe teritoriul transnistrean”.

Menţionăm că în martie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Bruxelles-ul a oferit Moldovei acelaşi ultimatum ca şi Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind „ori noi, ori Rusia”. Lavrov a mai specificat că Moscova va „apăra” populaţia de etnie rusă din Moldova, deşi nimeni nu o ameninţă cu nimic, iar Chişinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”.

Precizăm că Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat marţi, 21 mai, la Bruxelles, Parteneriatul pentru Securitate şi Apărare, Moldova fiind primul stat cu care UE semnează un astfel de pact.

„Nu există un mecanism mai bun pentru a asigura pacea şi stabilitatea cetăţenilor R. Moldova decât aderarea la UE. Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm rezilienţa ţării noastre în faţa provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat şeful Executivului de la Chişinău, Dorin Recean.

La rândul său, Josep Borrell a punctat într-un mesaj pe X că „Moldova a devenit prima ţară care a încheiat un acord în domeniul securităţii şi apărării cu Uniunea Europeană. Un astfel de parteneriat va spori capacitatea de rezistenţă a acestei ţări şi ne va permite să soluţionăm împreună provocările comune în materie de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient şi să explorăm noi domenii de cooperare”.

Amintim că, anterior, Serviciul de Securitate şi Informaţii de la Chişinău a declarat că Federaţia Rusă finanţează grupul criminal condus de oligarhul fugar Ilan Şor care face politica Republicii Moldova, de la Moscova, urmărind compromiterea proceselor democratice şi subminarea securităţii statului.

„Federaţia Rusă nu poate intra cu tancurile azi în Republica Moldova, aşa cum a intrat în Ucraina, dar intră cu crima organizată pe care o finanţează cu zeci de milioane de euro - bani murdari care să corupă justiţia, să corupă funcţionarii publici, să finanţeze atacuri cibernetice, cu subminarea instituţiilor, coruperea politică, dezinformarea şi războiul informaţional”, a declarat anterior prim-ministrul Dorin Recean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor