Rusia declară Jamestown Foundation organizaţie indezirabilă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Miercuri, Rusia a etichetat institutul american de cercetare şi analiză Jamestown Foundation „organizaţie indezirabilă”, măsură care ar putea deschide posibilitatea ca grupul să fie interzis în ţară.

Procuratura generală a declarat că a studiat publicaţiile grupului de la Washington şi a ajuns la concluzia că acestea stimulează separatismului în unele regiuni ruseşti, în special în Caucazul de Nord, şi constituie o ameninţare la adresa securităţii.

Nu a fost clar imediat ce activităţi are în prezent fundaţia Jamestown în Rusia. Grupul nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu.

Rusia a interzis mai mult de zeci de grupuri străine din cauza unei legi împotrivă organizaţiilor indezirabile adoptată în 2015. În condiţiile legii, grupurile sunt de obicei etichetate indezirabile după care sunt interzise formal de Ministerul Justiţiei.

Capitalele occidentale au acuzat autorităţile ruseşti că folosesc legislaţia, împreună cu o lege separată privind „agenţii străini”, pentru a izola şi a presa membrii societăţii civile ruseşti.

Rusia neagă acest lucru şi spune că legile sunt necesare pentru a-şi proteja securitatea naţională împotriva interferenţelor externe.