Rusia continuă să sfideze sancţiunile impuse de Occident: Flota sa "fantomă" de petroliere creşte

„Flota fantomă” de petroliere a Rusiei s-a mărit. Petrolierul Ice Energy sub pavilion liberian (st) transferă ţiţei de la petrolierul Lana sub pavilion rusesc, în largul coastei Karystos, Grecia, la 29 mai 2022. (Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Flota fantomă de petroliere a Rusiei se extinde, transportând până la 70% din petrolul maritim al ţării, în ciuda eforturilor Occidentului de a reduce veniturile energetice ale Moscovei din timpul războiului, relevă un studiu citat de The Guardian.

Volumul de petrol rusesc transportat de petroliere prost întreţinute şi insuficient asigurate aproape s-a dublat într-un an, ajungând la 4,1 milioane de barili pe zi până în iunie, se arată într-un raport publicat luni de Şcoala de Economie din Kiev (KSE).

Concluziile subliniază dificultăţile multiple cu care se confruntă aliaţii occidentali ai Kievului în eforturile lor de a izola economia Rusiei în încercarea de a forţa Moscova să pună capăt războiului din Ucraina.

În decembrie 2022, Regatul Unit - alături de ţările G7, Australia şi UE - a pus în aplicare un plafon de preţ de 60 USD pe baril pentru a restricţiona accesul companiilor occidentale la transportul, deservirea sau intermedierea încărcăturilor de ţiţei rusesc, în scopul de a submina comerţul cu petrol al Rusiei, care depinde în mare măsură de petrolierele deţinute şi asigurate de occidentali.

La momentul respectiv, această măsură a fost considerată un compromis, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că un embargo total ar putea duce la o explozie a preţurilor petrolului şi la un şoc global al preţurilor petrolului.

Cu toate acestea, Rusia a descoperit rapid o modalitate de a ocoli măsurile prin utilizarea unei aşa-numite flote fantomă de petroliere mai vechi cu proprietate neclară, ceea ce i-a permis să vândă o parte semnificativă din petrolul său peste plafonul de preţ.

Documentul KSE estimează că Rusia a investit cel puţin 10 miliarde USD (7,6 miliarde GBP) în această flotă de la începutul anului 2022. „Strategia a redus semnificativ influenţa regimului de sancţiuni”, se arată în raport.

Mai mult de 630 de petroliere - unele mai vechi de 20 de ani - sunt implicate în transportul petrolului rusesc, precum şi al ţiţeiului iranian care a fost supus sancţiunilor, potrivit Lloyd's List Intelligence, un serviciu de informaţii maritime.

Guvernele occidentale au încercat să ia măsuri drastice împotriva flotei fantomă a Rusiei, Marea Britanie anunţând luna trecută sancţiuni împotriva a 10 nave pe care le consideră a fi în centrul operaţiunii.

KSE, care solicită sancţiuni mai dure împotriva petrolului rusesc, a avertizat, de asemenea, că flota paralelă rusă neasigurată ar putea provoca în curând o catastrofă ecologică în apele europene. O mare parte din petrolul rusesc este transportat prin rute de transport internaţionale aglomerate, inclusiv Marea Baltică şi strâmtoarea Gibraltar.

„Deversările mari de petrol au fost evitate până acum, dar un dezastru major stă să se întâmple, iar costurile de curăţare ar ajunge la miliarde”, se arată în documentul KSE.

Ministrul suedez de Externe a declarat anterior pentru The Guardian că Moscova pare pregătită să creeze „ravagii ecologice” prin navigarea cu petroliere care nu sunt în stare să navigheze prin Marea Baltică, încălcând normele maritime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor