Rusia continuă să îşi consolideze prezenţa militară în Bielorusia

Alexandr Lukaşenko (st) şi Vladimir Putin
Alexandr Lukaşenko (st) şi Vladimir Putin (Wikimedia.org)

Mass media din Rusia a raportat marţi despre decizia preşedintelui Vladimir Putin de a intensifica prezenţa militară în Bielorusia, ca urmare a aprofundării colaborării în cadrul Uniunii Statale Rusia-Bielorusia, relatează Ziare.com.

Conform sursei citate, în timp ce Kremlinul a anunţat o creştere semnificativă a numărului soldaţilor care vor fi dislocaţi în Bielorusia, pentru a răspunde “provocărilor din Vest”, dictatorul bielorus Alexandr Lukaşenko a decis scoaterea de la păstrare, din depozitele Ministerului Apărării, a tehnicii militare, pentru organizarea exerciţiilor de “sincronizare”.

Ministerul bielorus al Apărării a transmis:

“În cadrul desfăşurării acţiunilor comune de coordonare a grupării de trupe regionale ale Rusiei şi Bielorusiaului, unităţile celei de-a 11 brigăzi mecanizate au început scoaterea tehnicii militare de la depozitarea îndelungată”.

Reamintim, în acest context, că pe 16 ianuarie Rusia şi Bielorusia au început o nouă serie de exerciţii militare comune, care au declanşat temeri la Kiev şi în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.

Cei doi aliaţi vor efectua exerciţii ale forţelor aeriene în perioada 16 ianuarie-1 februarie folosind toate aerodromurile militare din Bielorusia şi au început luni exerciţii comune ale armatei, implicând o "subdiviziune de brigăzi mecanizate", a anunţat Ministerul bielorus al Apărării.

De altfel, Bielorusia a efectuat numeroase exerciţii militare de la începutul invaziei ruseşti în 2022, atât pe cont propriu, cât şi în comun cu Rusia. Împreună cu Moscova, Minskul a întărit exerciţiile cu armament şi echipament militar.

Rusia a folosit vecinul său Bielorusia ca o trambulină pentru invazia sa în Ucraina în februarie anul trecut, dar Minskul continuă să spună că nu va intra în război şi că exerciţiile aeriene de acum sunt defensive.

La rândul său, Ucraina a avertizat în permanenţă cu privire la posibile atacuri din partea Bielorusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe