Rusia construieşte "centre Stalin" pentru a restabili reputaţia dictatorului. Putin foloseşte momentul

"Centre Stalin" sunt construite în cele mai mari oraşe din Rusia, pentru a-l repoziţiona pe Iosif Stalin ca "un mare om al istoriei" şi pentru a stimula sprijinul pentru războiul lui Putin în Ucraina, informează The Telegraph. Ele au apărut în toată Rusia, Vladimir Putin încercând să reabiliteze reputaţia dictatorului sovietic.
La jumătatea lunii decembrie, la deschiderea celui de-al doilea centru Stalin din Rusia, în oraşul Barnaul din Altai, Serghei Matasov, liderul regional al Partidului Comunist, i-a atribuit lui Stalin meritul de a fi modernizat lumea în timpul guvernării sale în perioada 1924-53 în Uniunea Sovietică.
"Economia lui Stalin, politica lui Stalin, cultura lui Stalin au dat un impuls înainte întregii lumi. Un salt calitativ atât de puternic", a susţinut el.
Partidul Comunist, care teoretic este un partid de opoziţie dar care funcţionează în parametrii stabiliţi de Kremlin, a deschis primul centru Stalin în 2023, în apropiere de Nijni Novgorod. La fel ca proiectul de la Barnaul, acesta îşi propune să inspire vizitatorii cu colecţia de fotografii, discursuri, busturi şi alte bibelouri ale lui Stalin.
Kremlinul salută măsurile de a-l lăuda pe Stalin.
Analiştii au declarat că Putin a insistat întotdeauna pentru glorificarea lui Stalin şi a victoriei lui asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ruşii îl numesc Marele Război Patriotic, dar niciodată nu a fost atât de scos în evidenţă.
"Ei spun că se luptă cu naziştii acum în Ucraina, Marele Război Patriotic 2.0, ca să zic aşa. Aşa că Stalin fiind omul care a învins nazismul este o imagine bună pentru regim", a declarat Stephen Hall, profesor asociat de politică rusă la Universitatea Bath.
Putin l-a catalogat pe Stalin ca fiind un "mare om" într-un discurs pentru a evidenţia naţiunea rusă în 2022, iar în 2016, Vladimir Medinsky, pe atunci ministru al Culturii, dar acum consilier prezidenţial, s-a deplasat în regiunea Tver, la nord de Moscova, pentru dezvelirea unui monument dedicat lui Stalin.
Potrivit unei analize realizate de site-ul Tocika, din cele 110 monumente dedicate lui Stalin existente în prezent în Rusia, 37 au fost ridicate după ce Putin a devenit preşedinte, în ajunul Anului Nou 1999.
Copiii sunt o ţintă cheie pentru această campanie de propagandă pro-Stalin, iar anul acesta Kremlinul intenţionează să organizeze o paradă de gimnastică în masă a adolescenţilor ruşi prin Piaţa Roşie, prima de la moartea lui Stalin, în 1953.
Centrul Stalin din Barnaul a organizat, de asemenea, un flash mob online al elevilor ruşi pentru a sărbători ziua de naştere a lui Stalin în decembrie, postând fotografii cu ei ţinând în mână afişe scrise de mână: "La mulţi ani, tovarăşe Stalin!" şi "Bună ziua, marele Stalin!".
Naraţiune pro-invazie
Tocika a declarat că, de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, au fost ridicate peste 12 monumente cu Stalin, fiecare nouă statuie "fiind însoţită de o repetare a propagandei Z", o referire la naraţiunea de invazie a Ucrainei pompată de Kremlin.
Una dintre ele, ridicată în Pskov, în vestul Rusiei, a fost sfinţită de un preot, deşi religia era interzisă în timpul lui Stalin, iar alta a fost instalată la o şcoală privată de lângă Kazan, în centrul Rusiei, pe o bancă.
Istoricii au estimat că şase milioane de oameni au fost trimişi în lagărele morţii în timpul lui Stalin, iar activiştii au acuzat autorităţile locale că au smuls plăcuţele dedicate victimelor şi au distrus 22 de monumente.
"Campania de dispariţie a monumentelor se desfăşoară în toată ţara şi, în majoritatea cazurilor, autorii actelor de vandalism nu sunt prinşi, iar poliţia este inactivă", a declarat Alexandra Polivanova, cercetător la grupul pentru drepturile omului Memorial.
Matasov îi consideră pe ruşii care au chiar şi o urmă de simpatie pentru Occident drept trădători.
La deschiderea noului Centru Stalin de la Barnaul, el a declarat că "susţinătorii lui Elţîn şi Navalnîi, duşmanii Rusiei, agenţii străini scriu calomnii, dar noi ne vom ocupa de ei în maniera lui Stalin", referindu-se la Boris Elţîn, preşedintele pro-capitalism al Rusiei între 1991 şi 1999, şi la Alexei Navalnîi, cel mai mediatizat lider al opoziţiei încarcerat din Rusia.