Rusia condamnă un cercetător francez la trei ani de închisoare pentru încălcarea legii privind "agenţii străini"

Cercetătorul francez Laurent Vinatier (foto), condamnat de un tribunal din Rusia la trei ani de închisoare pentru încălcarea legislaţiei ruse privind "agenţii străini" (X - Screenshot)
Redacţia
15.10.2024

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe cercetătorul francez Laurent Vinatier la trei ani de închisoare pentru încălcarea legislaţiei ruse privind „agenţii străini”, iformeează The Moscow Times.

Vinatier, un cercetător în vârstă de 48 de ani care lucrează pentru un ONG elveţian de mediere a conflictelor, a fost arestat la Moscova în iunie şi acuzat de colectare de informaţii despre armata rusă fără a fi înregistrat ca „agent străin”, o infracţiune care se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare.

Un procuror a declarat luni în faţa instanţei că Vinatier ar trebui să fie găsit vinovat şi să execute trei ani şi trei luni într-o colonie penală. Vinatier, care a ascultat cu capul plecat, a recunoscut că a încălcat legea, susţinând că nu ştia de cerinţa de a se înregistra ca „agent străin”.

Purtând blugi şi o cămaşă albastru pal, Vinatier părea obosit, dar a dat o declaraţie finală în limba rusă, citându-l chiar pe poetul Alexandr Puşkin.

„Sunt pe deplin de acord cu acuzaţia. Îmi recunosc pe deplin vinovăţia”, a spus el, cerând instanţei o sentinţă blândă.

Judecătoarea Natalia Cheprasova de la tribunalul districtual Zamoskvoretski din Moscova a dat citire verdictului final în cursul zilei de luni, hotărând să „îl găsească vinovat pe Vinatier [...] şi să stabilească o pedeapsă sub forma a trei ani de închisoare într-o colonie penală”.

Anterior, procurorul de stat a admis recunoaşterea vinovăţiei şi remuşcările lui Vinatier, dar a invocat, de asemenea, „ameninţări semnificative la adresa securităţii Rusiei” pentru a justifica sentinţa solicitată.

Avocatul lui Vinatier, Oleg Bessonov, a calificat cererea drept „extrem de dură” şi a îndemnat judecătorul să impună în schimb o amendă.

„Clientul nostru a comis o infracţiune pentru prima dată în Rusia şi şi-a recunoscut pe deplin vinovăţia”, a declarat Bessonov.

Legea rusă privind „agenţii străini”, utilizată frecvent pentru a viza criticii Kremlinului, este rar aplicată cetăţenilor străini. Legea a fost extinsă în 2022 pentru a cere persoanelor care colectează informaţii despre sectorul militar şi de apărare al Rusiei care ar putea dăuna securităţii naţionale să se înregistreze ca „agenţi străini”.

Reacţia Franţei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut eliberarea lui Vinatier, respingând acuzaţiile drept propagandă şi afirmând că acestea „nu corespund realităţii”.

Rusia nu l-a acuzat pe Vinatier de spionaj şi nici nu l-a acuzat public de spionaj. Francezul ocupă funcţia de consilier la Centrul pentru Dialog Umanitar, cu sediul la Geneva, o organizaţie neguvernamentală care se concentrează pe medierea şi soluţionarea conflictelor armate prin diplomaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor