Rusia, China şi Iranul efectuează manevre. Comandantul CENTCOM afirmă că Iranul este "generator de instabilitate"

Kenneth Franklin McKenzie, şeful Comandantului Central al armatei americane
Kenneth Franklin McKenzie, şeful Comandantului Central al armatei americane (Wikipedia.org)

Rusia a anunţat luni planuri de a efectua exerciţii navale comune cu Iranul şi China în Oceanul Indian, potrivit Reuters, care citează comentariile făcute de ambasadorul Moscovei la Teheran, Levan Dzhagaryan. „Următoarele exerciţii navale multilaterale vor avea loc în partea de nord a Oceanului Indian la mijlocul lunii februarie 2021”, a menţionat ambasadorul.

Evoluţia survine după ce portavionul USS Nimitz a fost retras din Orientul Mijlociu - la începutul acestei luni. Nimitz se îndreaptă spre postul de bază, în statul Washington, după ce Trump l-a ţinut în Oceanul Indian şi în regiunea Golfului, în aşteptare, pe fondul tensiunilor cu Iranul.

În primele două săptămâni de mandat, Administraţia Biden a cerut întoarcerea portavionului.

Rusia, China şi Iran au susţinut ultima oară exerciţii navale în regiune într-un exerciţiu în decembrie 2019. Dzhagaryan a detaliat, în comentariile făcute iniţial presei de stat ruseşti, că se aşteaptă ca exerciţiile comune să se concentreze atât pe operaţiunile de „căutare şi salvare”, cât şi pe securitatea transportului maritim.

Evoluţia survine după ce, în 2019, între Iran şi ţările occidentale a avut loc un adevărat "război al petrolierelor" pentru a impune sancţiunile aplicate de SUA asupra exporturilor de ţiţei iranian.

Anunţul apare, de asemenea, în momentul în care SUA, Japonia şi Australia efectuează exerciţii militare comune în Guam, care vizează în mod special combaterea unui viitor atac teoretic din partea unor mari puteri precum China sau Rusia.

Aceste exerciţii, denumite Cope North 2021, sunt programate să se încheie pe 19 februarie.

Tot luni, şeful comandamentului central al SUA, generalul Kenneth McKenzie, a emis primele sale remarci publice de când Joe Biden a preluat mandatul luna trecută.

El a criticat direct Iranul, spunând că este principalul şi „cel mai provocator factor de instabilitate” din regiune. „De mai bine de patruzeci de ani, regimul iranian a finanţat şi a sprijinit agresiv terorismul şi organizaţiile teroriste şi a sfidat normele internaţionale prin desfăşurarea de activităţi maligne care au destabilizat nu numai regiunea, ci şi securitatea şi comerţul global”.

"Prezenţa noastră în regiune, în mare parte de natură defensivă, ne-a adus într-o perioadă de descurajare contestată cu Iranul", a adăugat el. "Această prezenţă trimite un semnal clar şi lipsit de ambiguităţi cu privire la capacităţile şi voinţa noastră de a apăra partenerii şi interesele internaţionale, semnal care a fost clar primit de regimul iranian".

Comentariile şefului CENTCOM au fost surprinzător de dure în momentul în care nu este deocamdată clar dacă Washingtonul şi Teheranul se vor angaja în restabilirea acordului nuclear din 2015.

Iranul cere SUA ca mai întâi acestea să ridice sancţiunile dacă doresc să restabilească participarea în acord, în timp ce Washington-ul a precizat că Iranul trebuie să facă primul pas, restabilind limitele privitoare la îmbogăţirea uraniului conform prevederilor acordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe