Submarin rus, dotat cu rachete de croazieră, apare lângă coasta siriană

Un submarin rusesc "avansat", din clasa Kilo, a apărut în apropiere de coasta siriană, conform unei surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, citată de agenţia de ştiri Interfax.
Submarinul Rostov-pe-Don este lansat la şantierul naval Admiralty din St. Petersburg, 26 iunie 2014.
Submarinul Rostov-pe-Don este lansat la şantierul naval Admiralty din St. Petersburg, 26 iunie 2014. (Captură Foto)

Submarinul diesel-electric Rostov-pe-Don este echipat cu rachete de croazieră moderne de tip Kalibr.

La jumătatea lunii noiembrie au existat rapoarte care susţineau că acelaşi submarin ar fi lovit ţinte în fortăreaţa siriană Raqqa a Statului Islamic. Rapoartele nu au fost confirmate sau infirmate de Ministerul rus al Apărării.

În plus, la începutul lunii octombrie, Rusia a lovit ţinte ale Statului Islamic în Siria cu rachete de croazieră moderne Kalibr, lansate de pe navele sale de luptă din Marea Caspică, conform agenţiei de ştiri RT.

Numit de către NATO “Improved Kilo”, submarinul Rostov-pe-Don (B-237) este primul model din cea de-a treia generaţie de submarine din clasa Varshavianka (Proiectul 636). Se crede că este cel mai silenţios submarin din lume şi este dotat cu o rază de acţiune extinsă. În plus, dimensiunile sale relativ mici îl ajută să se deplaseze în ape de mică adâncime.

Submarinul este armat cu torpile de 533 mm şi aparent cu rachete de croazieră apă-sol Kalibr- PL. Submarinul cântăreşte 4.000 de tone, poate atinge sub apă viteze de până la 37 km/oră şi se poate scufunda până la o adâncime de 300 de metri. Echipajul său este format din 52 de persoane şi poate petrece 45 de zile pe mare înainte să aibă nevoie să ajungă în port.

NATO a numit acest tip de submarin “gaura neagră” datorită capacităţii sale de a rămâne aproape nedetectabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe