Rusia are 90.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina (Ministerul Apărării de la Kiev)

Povestea comasării de trupe ruseşti lângă graniţa cu Ucraina continuă, după incriminări şi dezminţiri, inclusiv din partea Kievului
Separatist pro-rus in oraşul Lugansk, estul Ucrainei
Separatist pro-rus in oraşul Lugansk, estul Ucrainei (Getty Images)

Rusia menţine aproximativ 90.000 de militari în apropierea frontierei sale cu Ucraina, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, care a specificat că trupele Kremlinului au rămas staţionate în zonă după exerciţiile recente desfăşurate de armata rusă, intitulate Zapad-2021.

Forţele armate ruse au desfăşurat recent o serie de aplicaţii militare de amploare, la care au luat parte inclusiv trupe aeropurtate. După aceste exerciţii, militari din cadrul Armatei 41 ruse au rămas la circa 260 kilometri de graniţa cu Ucraina, a precizat Ministerul Apărării ucrainean.

Săptămâna trecută, The Washington Post a publicat un articol care sublinia acest lucru, dar care a fost contrazis, luni, de oficiali ucraineni ai Ministerului Apărării, care au afirmat că nu au observat mişcări de trupe ruseşti.

Dar publicaţia Politico.eu a relatat că imagini din satelit luate luni au confirmat informaţii recente potrivit cărora Rusia concentrează din nou trupe şi echipament militar la graniţa cu Ucraina. Imaginile au fost transmise de compania americană Maxar Technologies şi arată aproximativ 1.000 de vehicule militare în apropierea oraşului rusesc Ielnia, la 250 kilometri nord de frontiera ruso-ucraineană, dar şi în apropierea graniţei cu Bielorusia.

În primăvară, Rusia a provocat îngrijorare la Kiev şi în Occident, comasând peste 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina. Ulterior, la presiuni occidentale, Kremlinul a retras trupele susţinând că este liber să îşi desfăşoare trupele unde doreşte pe teritoriul său.

Kremlinul s-a limitat să declare că Rusia menţine o prezenţă militară pe teritoriul său acolo unde consideră necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe