Acumularea masivă de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina ridică din nou temerile cu privire la agresiunea Kremlinului

Tancuri ruseşti model T-14 Armada în Piaţa Roşie din Moscova, pe 9 mai 2016
Tancuri ruseşti model T-14 Armada în Piaţa Roşie din Moscova, pe 9 mai 2016 (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
A.P.
01.11.2021

Există noi acuzaţii privitoare la o acumulare de trupe ruseşti de-a lungul graniţei cu Ucraina, iar liderii occidentali trag un semnal de alarmă cu privire la ceea ce poate evolua într-o altă confruntare în Donbass şi regiunea Crimeea.

The Washington Post a raportat, sâmbătă, că „o acumulare nouă de trupe ale Rusiei în apropierea graniţei cu Ucraina a stârnit îngrijorare în rândul unor oficiali din Statele Unite şi Europa, care urmăresc evoluţia, pe care o consideră mişcări ciudate de echipamente şi personal pe flancul vestic al Rusiei”.

Noile acuzaţii privitoare la agresivitatea Rusiei împotriva Kievului survin după confruntarea, din aprilie anul trecut, ca urmare a "manevrelor" ruseşti la scară largă de-a lungul graniţei, în care zeci de mii de trupe suplimentare au fost dislocate de la bazele lor de origine şi desfăşurate în zonele de graniţă din apropierea Ucrainei. Kremlinul a subliniat la acea vreme că este liber să mute trupe oriunde între graniţele sale suverane.

Noul raport Washington Post de weekend admite că scopul acestei acumulări de trupe rămâne „neclar” şi subliniază următoarele:

În ultimele zile, au apărut videoclipuri pe reţelele de socializare care arată trenuri şi convoaie militare ruseşti care deplasează cantităţi mari de echipament militar, inclusiv tancuri şi rachete, în sudul şi vestul Rusiei.

"Evoluţia nu este un exerciţiu. Nu pare a fi un antrenament. Se întâmplă ceva. Întrebarea este ce anume?", a declarat Michael Kofman, director al programului de studii ruse la grupul de analiză nonprofit CNA din Virginia.

Îngrijorarea survine imediat după încheierea exerciţiilor militare majore „Zapad 2021”, desfăşurate în primul rând între forţele ruse şi bieloruse în septembrie, şi care au inclus o mână de alţi aliaţi. Analiştii susţin că personalul unităţilor mari nu s-a întors niciodată la bazele sale după exerciţii, ci a fost desfăşurat la avanposturi de lângă graniţa cu Ucraina.

Guvernul Ucrainei pare să fie de aceeaşi părere, potrivit Washington Post:

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a declarat într-un comunicat că, după încheierea exerciţiilor Zapad 2021, Rusia a lăsat echipamente militare, precum şi centre de control şi comunicaţii, la locurile de antrenament de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Danilov a estimat că numărul trupelor ruse desfăşurate în jurul graniţei cu Ucraina se situează între 80.000 până la 90.000, fără a include zecile de mii staţionate în Crimeea.

În ultimele luni, Kremlinul a acuzat Kievul de o reînnoire a agresiunii împotriva forţelor separatiste pro-Rusia din estul Ucrainei, soldată cu noi victime, iar oficialii ucraineni au răspuns acuzând Rusia de sprijinire a luptelor pe frontul conflictului îngheţat, în special prin transferul secret de armament.

Vladimir Putin şi alţi lideri ruşi continuă să avertizeze Ucraina şi NATO cu privire la „liniile roşii” trasate de Kremlin privitoare la expansiunea trupelor şi bazelor NATO în Ucraina. Rusia a declarat că va fi forţată să acţioneze dacă va observa expansiunea militară a NATO pe teritoriul ucrainean - o declaraţie care anulează, de facto, suveranitatea Ucrainei.

Putin a acuzat Occidentul, vara trecută, în special Statele Unite, de exercitarea controlului asupra conducerii de la vârful Ucrainei.

„Nu vom permite niciodată ca teritoriile noastre istorice şi oamenii apropiaţi care trăiesc acolo să fie folosite împotriva Rusiei”, a declarat Putin cu acea ocazie. „Celor care vor întreprinde o astfel de încercare, aş dori să le spun că astfel îşi vor distruge propria ţară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor