Rusia anunţă noi discuţii cu SUA şi puterile regionale în privinţa Siriei

Ministerul rus de Externe a declarat că discuţii bilaterale cu SUA în privinţa Siriei vor avea loc în Lausanne în weekend. Washingtonul a anunţat o a doua rundă de discuţii pe această temă, ce va avea loc duminică în Londra.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

SUA şi Rusia vor relua sâmbătă discuţiile asupra conflictului din Siria în oraşul elveţian Lausanne, a declarat miercuri Ministerul rus de Externe.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry au căzut de acord să desfăşoare negocieri cu scopul “creării condiţiilor pentru o soluţionare a crizei siriene”. Celor doi li se vor alătura alţi jucători regionali cheie.

“Dorim să avem o întâlnire în acest format restrâns, să avem o discuţie serioasă, şi nu o altă dezbatere de tipul Adunării Generale”, a fost citat miercuri Lavrov.

Într-un interviu cu CNN, ministrul rus de externe a cerut ca Turcia, Arabia Saudită şi posibil Qatarul să fie incluse în discuţii.

SUA anunţă discuţii suplimentare

Miercuri, secretarul de stat american John Kerry a anunţat o altă întâlnire planificată pentru duminică în Londra. Atât sâmbătă cât şi duminică, reprezentanţii mai multor ţări vor discuta despre o abordare multilaterală la rezolvarea crizei din Siria, inclusiv o încetare de durată a violenţelor şi reluarea livrărilor de ajutoare umanitare, a precizat John Kirby, purtătorul de cuvânt al lui Kerry.

Va fi prima întâlnire dintre SUA şi Rusia de când Washingtonul a abandonat negocierile bilaterale asupra încetării focului în Siria în 3 octombrie.

SUA s-a retras din discuţiile pentru pace în mijlocul unor rapoarte privind bombardamentele ruseşti continue asupra oraşului sirian asediat Alep. Tensiunile dintre Rusia şi Occident au ajuns în ultima perioadă la niveluri întâlnite doar în timpul Războiului Rece.

Moscova a susţinut regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a desfăşurat o campanie intensă de bombardare a zonelor ocupate de rebeli în estul oraşului Alep. Aproximativ 300.000 de civili sunt blocaţi în oraşul asediat. Proviziile alimentare şi medicale sunt limitate, în condiţii în care loviturile aeriene au vizat în mod repetat spitalele.

Un armistiţiu de scurtă durată, intermediat de Washington şi Moscova, s-a prăbuşit în septembrie.

Putin: Occidentul responsabil pentru războiul din Siria

Guvernele occidentale, inclusiv SUA, Franţa şi Marea Britanie, au acuzat Moscova de potenţiale crime de război comise în Siria datorită acţiunilor militare ale Kremlinului.

Într-un interviu la postul de televiziune francez TF1, preşedintele rus Vladimir Putin a respins acuzaţii ca fiind o “retorică politică”, adăugând că Occidentul este de vină pentru războiul din Siria şi extinderea Islamului radical.

“Sunt foarte îngrijorat de faptul că partenerii noştri occidentali, în special SUA, sunt responsabili pentru situaţia din regiune, în general, şi pentru situaţia din Siria, în particular”, a precizat liderul rus.