Rugby: Trebuie ridicat nivelul de joc al echipei naţionale, susţine staff-ul "Stejarilor"

Antrenorul echipei naţionale de rugby, Hari Dumitraş, a declarat, după meciul pierdut de "tricolori", sâmbătă seara, în faţa naţionalei Statelor Unite, că "Stejarii" au plătit scump greşelile făcute pe parcursul celor 80 de minute de joc şi a recunoscut superioritatea americanilor.
"Am înregistrat un rezultat dureros, este trist. Am plătit scump greşelile pe care le-am făcut. Asta este sancţiunea în jocul de rugby, trebuie să recunoaştem că adversarul a fost mai puternic decât noi", a spus, printre altele, Dumitraş.
Afectat de rezultat, internaţionalul român Alexandru Manta a menţionat că trebuie ridicat nivelul de joc al echipei naţionale. "Trebuie să ridicăm capul sus şi să ridicăm nivelul de joc al naţionalei", a arătat Manta.
De partea cealaltă, site-ul Federaţiei americane de rugby a dedicat un material amplu rezultatului deosebit obţinut de "vulturi" la Bucureşti, subliniind că este vorba despre una dintre cele mai impresionante victorii ale echipei Statelor Unite în meciurile internaţionale, de-a lungul timpului.
Naţionala de rugby a României a fost învinsă fără drept de apel de echipa Statelor Unite ale Americii, cu scorul de 3 - 34, în ultimul meci-test din acest an disputat pe stadionul Arcul de Triumf din Capitală, în faţa a aproximativ 1.500 de iubitori ai sportului cu balonul oval.
Americanii ne-au predat o adevărată lecţie de rugby şi ne-au arătat că în acest sport nu doar forţa fizică este importantă ci şi rezistenţa, dăruirea în joc, viteza şi claritatea în abordarea fazelor, fantezia, abilitatea de a vedea meciul în ansamblul său şi agilitatea de a mânui balonul, capitole la care românii au fost deficitari. Partida a fost practic la discreţia oaspeţilor, care puteau obţine un scor şi mai mare dacă Chris Wyles, care activează la vice-campioana Angliei, Saracens, nu rata nu mai puţin de patru lovituri de pedeapsă sau transformări pe care americanii le-au primit pe parcursul celor 80 de minute.
Prima repriză a fost un dezastru pentru "Stejari" care deşi au deschis tabela de marcaj destul de rapid, printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Andrei Filip în minutul 7, nu s-au mai regăsit şi au primit 3 eseuri în primele 40 de minute, pierzând baloane atât în tuşe cât şi în grămezile ordonate, nereuşind să mai intre în 22-ul advers decât sporadic. Tot în prima repriză, Cosmin Raţiu a primit un cartonaş galben pentru un placaj periculos, fiind eliminat pentru 10 minute, iar americanii puteau înscrie un al patrulea eseu dacă nu ar fi "bâlbâit" o minge chiar în spatele buturilor noastre.
"Vulturii" i-au pus de multe ori în dificultate pe "stejari" prin încrucişările rapide pe treisferturi, în timp ce românii, deşi reuşeau placaje, nu reuşeau în schimb să recupereze mingea care de cele mai multe ori era "arestată" de oaspeţi. Nici apărarea nu a excelat la echipa noastră, de multe ori americanii având culoare largi pe care au declanşat contraatacuri nimicitoare, la finele primei reprize tabela indicând 22 la 3 pentru SUA.
Repriza a doua nu a schimbat cu nimic cursul jocului, "vulturii" fiind mai mereu peste noi, dominându-ne la toate capitolele, agresivitatea şi încrâncenarea fiind însă la cote mult crescute astfel încât din minutul 55 cele două echipe au evoluat în câte 14 jucători, după ce Vasile Rus şi John Quill au primit cartonaşe roşii în urma unei altercaţii. Americanii au mai reuşit două eseuri, Wyles reuşind însă doar o transformare, tabela de marcaj oprindu-se la scorul de 34 la 3 pentru oaspeţi.
România pierde astfel şi cel de-al doilea meci-test şi ultimul din acest an, după partida cu Japonia, iar staff-ul nostru tehnic va avea destul de lucru şi multe de revizuit la echipa naţională în perspectiva meciurilor care vor urma, din februarie 2013, în Cupa Europeană a Naţiunilor, pentru a putea spera la o calificare la Campionatul Mondial din Anglia din 2015.
Echipe - România: 1. Petru Tamba, 2. Otar Turaşvili, 3. Mihăiţă Lazăr, 4. Cosmin Raţiu, 6. Alin Coste, 6. Vasile Rus, 7. Mihai Macovei (căpitan), 8. Ovidiu Toniţa, 9. Florin Surugiu, 10. Andrei Filip, 11. Ionuţ Botezatu, 12. Csaba Gal, 13. Ionel Cazan, 14. Mădălin Lemnaru, 15. Cătălin Fercu.
Rezerve: 16. Andrei Rădoi, 17. Horaţiu Pungea, 18. Vlad Bădălicescu, 19. Alexandru Manta, 20. Viorel Lucaci, 21. Grigoraş Diaconescu, 22. Ionuţ Florea, 23. Constantin Gheară.
SUA: 1. Shawn Pittman, 2. Christ Biller, 3. Eric Fry, 4. Scott Lavalla, 5. Louis Stanfill, 6. John Quill, 7. Peter Dahl, 8. Todd Clever (căpitan), 9. Mike Petri, 10. Toby L"Estrange, 11. Luke Hume, 12. Andrew Suniula, 13. Paul Emerick, 14. Takudzwa Ngwenya, 15. Chris Wyles.
Rezerve: 16. Derek Asbun, 17. Nick Wallace, 18. Zachary Fenoglio, 19. Graham Harriman, 20. Inaki Basauri, 21. Robbie Shaw, 22. Roland Suniula, 23. Zachary Pangelinan.