Rugby: România şi Tonga se vor confrunta pentru prima dată, în meciul-test din noiembrie

(David Rogers / Getty Images)
Epoch Times România
26.10.2013

Reprezentativele de rugby ale României şi statului Tonga se vor afla pentru prima dată faţă în faţă, în meciul-test din 9 noiembrie, care va avea loc pe stadionul "Arcul de Triumf" din Capitală.

"Stejarii" vor susţine, luna viitoare, trei meciuri de pregătire, la Bucureşti, cu Tonga, Canada şi Fiji, prima partidă, cu Tonga, constituind şi o premieră în istoria sportului cu balonul oval din cele două ţări.

Dacă tricolorii au întâlnit Fiji în anul 2009, tot într-un meci de pregătire la Bucureşti, când au pierdut cu 18-29 deşi la pauză conduceau cu 11-7, iar cu Canada s-au confruntat la CM din 1991, meciul fiind atunci câştigat de reprezentanţii "frunzei de arţar" cu 19-11, meciul cu "Sea Eagles", cum este cunoscută Tonga, va consemna şi prima confruntare între cele două ţări.

În clasamentul International Rugby Board (IRB), Tonga ocupă locul 11, Fiji 13, Canada 14, iar România este pe 17, devansând însă SUA şi Rusia, înaintea "Stejarilor", pe locul 16, aflându-se eterna rivală, Georgia.

Pe lângă partida România-Tonga, în meciurile-test din noiembrie se va mai înregistra o premieră, respectiv partida dintre Georgia şi Samoa, naţiuni care se vor înfrunta la rândul lor pentru prima dată in istorie, dar şi o altă confruntare inedită Chile-Spania.

Japonia, cea care va organiza Cupa Mondială din 2019, va primi vizita campioanei mondiale, Noua Zeelandă, înainte de a porni într-un turneu european, în care va înfrunta Scoţia, Rusia şi Spania.

Luna noiembrie urmează să fie, practic, o lună a confruntărilor între naţiunile rugbystice din emisfera de sud şi emisfera de nord, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia, Argentina, Samoa, Fiji, Tonga urmând să susţină partide de verificare cu ţări din Europa şi Asia.

Printre partidele care se anunţă de pe acum extrem de interesante şi deschise oricărui rezultat ar fi Anglia- Australia (2 noiembrie), pe stadionul Twickenham (Londra), pe 9 noiembrie, englezii urmând să întâlnească Argentina, Ţara Galilor-Africa de Sud (9 noiembrie), Scoţia-Japonia (9 noiembrie), Irlanda-Samoa (9 noiembrie), Franţa-Noua Zeelandă (9 noiembrie), pe Stade de France, Ţara Galilor-Argentina (16 noiembrie), Irlanda-Australia (16 noiembrie), Scoţia-Africa de Sud (17 noiembrie), Italia-Argentina (23 noiembrie), Franţa- Africa de Sud (23 noiembrie), Irlanda-Noua Zeelandă (24 noiembrie), Ţara Galilor - Australia (30 noiembrie).

Cu toate acestea, "partida-spectacol" aşteptată poate cu cel mai mare interes de iubitorii sportului cu balonul oval din întreaga lume va fi Anglia-Noua Zeelandă (16 noiembrie), o confruntare între locurile 1 şi 3 mondial potrivit clasamentului la zi al IRB, All Blacks dorindu-şi revanşa după ce anul trecut, pe 1 decembrie, a pierdut cu 21-38 meciul cu naţionala trandafirului.

Preşedintele IRB, Bernard Lapasset, declara, cu ceva timp în urmă, în legătură cu aceste partide-test, că disputele din toamna anului trecut şi cele din luna iunie a acestui an au arătat forţa unor naţiuni din eşalonul valoric secund. La acest capitol s-a evidenţiat în primul rând Samoa, care a învins Scoţia, Ţara Galilor şi Italia, Tonga, viitoarea adversara a "Stejarilor", care s-a impus şi ea în faţa "Ciulinilor , respectiv Japonia, niponii învingându-i în premieră pe galezi. De asemenea, participarea pentru prima dată la IRB Pacific Nations Cup a Statelor Unite şi a Canadei, a fost de bun augur, succes având şi Tbilisi Cup, o competiţie care a debutat în acest an.

Succesul Cupei Mondiale la rugby ca brand permite IRB să finanţeze aceste partide test, dând astfel posibilitate naţiunilor din al doilea eşalon valoric să se întreacă şi să acumuleze experienţă. După cum sublinia Mark Egan, directorul de competiţii şi performanţă din cadrul IRB, partidele test din noiembrie fac parte dintr-un program de dezvoltare venit în ajutorul federaţiilor. În acest sens, IRB investeşte anual 10,5 milioane de lire sterline în programe de înaltă performanţă şi competiţii dedicate naţiunilor din al doilea eşalon valoric. Astfel, IRB va sprijini pe mai departe competiţii care au deja tradiţie, cum sunt IRB Pacific Nations Cup, Americas Rugby Championship, IRB Nations Cup, dar şi recent înfiinţata IRB Tbilisi Cup, o competiţie care a debutat în acest an.

IRB a anunţat şi arbitrii din meciurile-test pe care naţionala de rugby a României le va susţine în luna noiembrie pe stadionul "Arcul de Triumf" din Capitală, precum şi pentru celelalte partide care vor avea loc luna viitoare.

Astfel, potrivit site-ului IRB, partida România-Tonga, din 9 noiembrie, îl va avea la "centru" pe Francisco Pastrana (Uruguay), arbitrul asistent 1 urmând să fie scoţianul Andrew McMenemy. Meciul dintre România şi Canada, din 16 noiembrie, va fi arbitrat de englezul Greg Garner, arbitru asistent 1 va fi italianul Marius Mitrea, român de origine, în timp ce partida dintre România şi Fiji, din 23 noiembrie, va fi condusă de irlandezul Dudley Philips, arbitrii asistenţi urmând să fie tot din Irlanda.

De asemenea, este de menţionat faptul că arbitrul român Vlad Iordăchescu a fost delegat la tuşă pentru meciurile Georgia-Samoa (23 noiembrie) şi Georgia-Canada (9 noiembrie).

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby (FRR), Alin Petrache, afirma în urmă cu două săptămâni, că oficiali ai IRB au asistat la finala SuperLigii CEC Bank, şi şi-au exprimat satisfacţia faţă de nivelul la care a ajuns arbitrajul din România, o recunoaştere a acestui fapt fiind hotărârea ca Vlad Iordăchescu să arbitreze meciuri din AMLIN Challenge Cup şi să facă parte din brigăzile de arbitri pentru meciurile inter-ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor