Romney îşi joacă viitorul în alegerile primare din Michigan

Mitt Romney se confruntă săptămâna viitoare cu un test decisiv al leadershipului său în alegerile primare republicane din statul Michigan.
Candidatul la alegerile prezidenţiale, Mitt Romney. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.02.2012

Mitt Romney se confruntă săptămâna viitoare cu un test decisiv al leadershipului său în alegerile primare republicane din statul Michigan. Ultimele cinci sondaje din acest stat îl dau drept câştigător pe principalul său rival, Rick Santorum, cu un avantaj de 3 -15 puncte. Dacă pierde la Michigan, Romney va pierde un teren considerabil în perspectiva Convenţiei Republicane, care va avea loc la Tampa la sfârşitul lunii august, notează vineri ziarul El Pais.

Michigan este prin urmare un stat crucial pentru campania lui Romney. Mai ales că aspirantul republican s-a născut aici, la Detroit. Iar tatăl său a fost guvernator al acestui stat între 1963 şi 1969. Este însă vorba de o circumscripţie electorală cu mai mulţi alegători moderaţi şi independenţi, decât cei care au votat la Iowa, Carolina de Sud sau Minnesota. Pe de altă parte, Mitt Romney a câştigat aici împotriva lui John McCain la alegerile primare din 2008.

În ciuda acestor elemente, care se presupune că joacă în favoarea lui, Romney a trecut de la un avans de 32 de puncte, într-un sondaj realizat de Inside Michigan Politics în octombrie anul trecut, la un dezavantaj de 9 puncte în urma lui Rick Santorum în ultimul sondaj realizat de Mitchell şi Rosetta Stone. Este o dovadă în plus cum alegătorii cei mai conservatori refuză să-i netezească drumul lui Romney la nominalizarea partidului republican.

Michigan şi Arizona desfăşoară alegeri primare în aceeaşi zi, la 21 februarie, cu o săptămână înainte de aşa-numitul Supermarţi, în care alte zece state au convocate alegeri. În Arizona, Romney se bucură de un avantaj, în ultimele două sondaje realizate de Rasmussen Reports şi Behavior Research Center, de peste 20 de puncte.

Săptămâna acesta guvernatorul de Michigan, republicanul Rick Snyder, a cerut votul pentru Romney. Nu este însă nicio garanţie având în vedere că guvernatorii de Minnesota şi Carolina de Sud au făcut acelaşi lucru, iar Romney a pierdut în ambele state. Într-un articol publicat de ziarul The Detroit News, guvernatorul a asigurat că: 'Washington nu se află pe drumul ce bun. Mitt Romney va schimba această direcţie'.

Este o apărare complicată pentru guvernatorul Snyder, având în vedere că Michigan îşi aminteşte că Romney s-a opus planului de salvare a constructorilor de maşini cărora preşedintele Barack Obama le-a acordat o infuzie de capital pentru a-şi susţine fabricile din aceste state. Michigan, care a fost în trecut unul din statele cele mai prospere ale ţării tocmai datorită acestor fabrici de maşini, înregistrează acum o rată a şomajului de 9,3%.

Conştient de acest dezavantaj, Romney a decis să investească puternic în acest stat. Un grup electoral asociat lui, sub numele de Restore Our Future, a investit 2 milioane de dolari în clipuri electorale la radio şi televiziune. Faţă de 42.433 de dolari, cât a alocat campania lui Santorum, un candidat cu mult mai puţine resurse financiare decât candidatul mormon. Pe de altă parte, Romney şi-a publicat miercuri declaraţia de impozite pe 2011: 20 de milioane de dolari, faţă de 900.000 pentru Santorum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor