Romii din Franţa înfrâng represiunea lui Sarkozy
Încercările preşedintelui Nicolas Sarkozy de a forţa mii de imigranţi romi să părăsească Franţa nu au făcut nimic pentru a reduce numărul acestora, indică un nou raport, atrăgând un nou val de critici faţă de o politică care a fost comparată cu tratamentul evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Financial Times (FT) în ediţia de marţi.
''Médecins du Monde'', un ONG francez care a lucrat cu comunitarea romă zeci de ani, a declarat marţi că 10.000 de romi părăsesc ţara în fiecare an din cauza deciziei preşedintelui francez de a desfiinţa taberele ilegale de ţigani.
Cu toate acestea, susţine organizaţia, majoritatea se întorc în Franţa din cauza condiţiilor mai proaste din 'statele de origine', România şi Bulgaria, ceea ce face ca populaţia romă din Franţa să rămână la un număr stabil de 15.000 de persoane.
Într-o examinare extrem de critică a politicii de expulzare demarată de guvernul francez - publicată la aniversarea unui discurs de acum notoriu al lui Sarkozy, în care acesta cerea desfiinţarea taberelor de romi - ''Médecins du Monde'' declara că represiunea romilor a condus la o creştere a 'presiunii şi intimidării' folosite de către poliţie, a atacurilor de incendiere ale taberelor de romi şi a răspândirii bolilor în cadrul comunităţii. De asemenea, militanţii au avertizat cu privire la o intensificare a desfiinţării de tabere în lunile de vară.
Rata de cazuri de tuberculoză în taberele de romi a ajuns la 2,5%, în contextul în care oamenii sunt forţaţi să se mute de la o tabără la alta, în condiţii tot mai mizere, precizează Jean-François Corty, şeful de operaţiuni al ''Médecins du Monde'' în Franţa. Acum câţiva ani, această rată era aproape de media franceză, de 0,03% din populaţie.
Vizarea de către Sarkozy a comunităţii de romi a devenit un punct politic nevralgic într-o dezbatere mai largă în cadrul Uniunii Europene, despre migraţie, în vara anului trecut, determinând compararea cu tratamentul aplicat evreilor în cadrul regimului de la Vichy - comparaţie puternic respinsă de către oficialii guvernamentali.
Preşedintele a fost acuzat că ''a furat hainele'' Frontului Naţional de extremă-dreapta, într-un efort de a-şi creşte popularitatea în sondaje prin apelul la sentimentul anti-imigraţie.
Cifrele recente furnizate de către Oficiul francez pentru Imigraţie şi Integrare, arată că numărul de expulzări - denumite în continuare 'returnări umanitare' - în România şi Bulgaria, a scăzut, de fapt în 2010.
Audrey Floersheim, care lucrează pentru ''Médecins du Monde'' de la Marsilia, a declarat că deşi expulzările au rămas frecvente, numărul de romi prezenţi în oraş a rămas la o cifră stabilă de 1.500-2.000 de persoane.
'Chiar dacă un număr mare de familii se întorc în România după o expulzare, cele mai multe revin rapid dat fiind condiţiile de viaţă de acolo', explică ea.
Frontul Naţional a răspuns la dovezile că numărul de romi din Franţa a rămas stabil, făcând apel la o atitudine mai dură împotriva taberelor.
Cu toate acestea, militanţii ONG-ului citat insistă că absenţa oricărei modificări în populaţia de romi din Franţa arată iraţionalitatea politicii lui Sarkozy, care obstrucţionează, în opinia acestora, eforturile de a asigura o vaccinare corespunzătoare a imigranţilor şi împiedică accesul la apă şi la energie electrică.