Romfilatelia lansează emisiunea de timbre „Păsări acvatice”

Semnată la data de 2 februarie 1971 în localitatea Ramsar, din Iran, Convenţia asupra zonelor umede a fost şi rămâne una dintre primele mari convenţii internaţionale, de o mare importanţă pentru conservarea patrimoniului natural mondial - habitatul păsărilor acvatice, fauna şi flora. Convenţia a fost ratificată de România în 1991, iar în perioada 6-13 iulie se marchează la Bucureşti cea de-a 11-a Reuniune a Conferinţei părţilor la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.
Timbre - Păsările acvatice – misiunea Convenţiei Ramsar asupra zonelor umede (Romfilatelia)
Liviu Şerbănescu
05.07.2012

Semnată la data de 2 februarie 1971 în localitatea Ramsar, din Iran, Convenţia asupra zonelor umede afost şi rămâne una dintre primele mari convenţii internaţionale, de o mare importanţă pentru conservarea patrimoniului natural mondial - habitatul păsărilor acvatice, fauna şi flora. Convenţia a fost ratificată de România în 1991, iar Ziua Mondială a Zonelor Umede a început să fie sărbătorită în toată lumea începând de la data de 2 februarie 1997.

În iunie 2012, pe lista zonelor umede de importanţă internaţională Ramsar s-au regăsit peste 2000 de zone, din 162 de ţări semnatare ale Convenţiei.

România, opt zone pe lista Ramsar

Pe Lista Siturilor Ramsar sunt înscrise şi opt zone din România: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Naţional Porţile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureşului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăviţa şi Lacul Techirghiol.

În acest context, în perioada 6-13 iulie, se marchează la Bucureşti cea de-a 11-a Reuniune a Conferinţei părţilor la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice (COP11 Ramsar).

O coliţă şi cinci timbre

Potrivit unui comunicat, Romfilatelia introduce în circulaţie cu această ocazie emisiunea de mărci poştale „Păsări acvatice”, care conţine un carton filatelic, un plic ştampilat cu „Prima zi”, un întreg poştal, o coliţă dantelată şi cinci mărci poştale ilustrate astfel:

- Prigoria (Merops apiaster) pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei;

- Egreta mică (Egretta garzetta) pe timbrul cu valoarea nominală de 1,20 lei;

- Stârcul galben (Ardeola ralloides) pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei;

- Gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis) pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei;

- Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei.

Album filatelic special

Elementele emisiunii sunt completate de un album filatelic special, realizat într-un tiraj limitat de 500 de exemplare, care conţine blocul special de cinci timbre al emisiunii, obliterat cu ştampila „Prima zi”.

Emisiunea de mărci poştale „Păsări acvatice” va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară, începând de vineri, 6 Iulie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor