ROMARM, discuţii avansate pentru exporturi cu 29 de ţări, la BSDA 2012

Compania Naţională ROMARM a purtat discuţii avansate cu 29 de state pentru realizarea unor exporturi de armament şi tehnică militară, întâlnirile având loc în cadrul Expoziţiei Internaţionale dedicate Industriei Aeronautice, Apărării, Securităţii Naţionale şi Securităţii Private-BSDA 2012.
Epoch Times România
18.05.2012

Compania Naţională ROMARM a purtat discuţii avansate cu 29 de state pentru realizarea unor exporturi de armament şi tehnică militară, întâlnirile având loc în cadrul Expoziţiei Internaţionale dedicate Industriei Aeronautice, Apărării, Securităţii Naţionale şi Securităţii Private-BSDA 2012.

 

"Expoziţia a fost profitabilă, deoarece ne-am întâlnit cu delegaţii din peste 29 de ţări. Am purtat discuţii şi cu peste 100 de firme româneşti şi străine. Dintre ţările care ne-au vizitat la BSDA 2012 sunt Serbia, Croaţia, Israel, Egipt, Liban, Algeria, Pakistan, Irak, Iordania, Turcia, Muntenegru, Republica Moldova, Argentina, Tailanda, Austria, Ucraina. De asemenea, am discutat şi cu India, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Madagascar, SUA, Elveţia, Rusia, Italia. Sunt firme interesate din toate colţurile lumii şi de pe toate continentele. Am vorbit despre cooperarea cu aceste ţări, despre colaborări, dar am discutat şi despre înfiinţarea anumitor "joint-venturi". Cu unele ţări am discutat despre transferul de tehnologii, mai ales în zonele ţărilor arabe care vor să colaboreze cu noi şi să transferăm specialişti acolo. În general, i-a interesat transportoarele, tancurile sau artileria. Au fost interesaţi foarte mult de şi partea armamentului uşor pentru infante

rie şi luptă antiterorism", a declarat pentru AGERPRES Ulise Toader, şeful Departamentului Corp Control şi Comunicare din cadrul ROMARM.

Toader a mai spus că, în urma discuţiilor purtate, 80% dintre ţările care au venit la târg vor încheia contracte cu diferite societăţi româneşti producătoare de armament şi tehnică militară.

De asemenea, multe ţări au fost interesate să cumpere blindatul pe roţi TBT 8x8 sau puşca de asalt, ambele fiind în stadiu de proiect în ceea ce priveşte producţia lor.

"La acest târg am avut şi o vedetă: puşca de asalt care reprezintă un proiect în colaborare cu armata română. Este un produs nou care urmează a fi omologat anul acesta, când va fi finalizat proiectul. Cam toată lumea a fost interesată de această puşcă, inclusiv armata română. Dacă va avea succes, produsul va intra în dotarea armatei. O altă vedetă a târgului a fost proiectul transportorului TBT 8x8 care se va face la Moreni. Am avut foarte multe discuţii şi despre celelalte maşini de luptă, SAUR 1 şi SAUR 2, care au fost omologate la Moreni. Multe ţări vor să le achiziţioneze sau să avem o colaborare pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea acestor produse. Au fost interesate firmele şi de anumite componente de artilerie, muniţie de artilerie, foarte mult s-a căutat muniţia pentru infanterie şi artilerie", a precizat Ulise Toader, la expoziţia de la ROMERO.

Blindatul pe roţi TBT 8x8 este un produs nou, care va fi realizat de Iveco, în parteneriat cu ROMARM, la fabrica de la Moreni.

"Firma Iveco a realizat un parteneriat cu grupul de firme ROMARM în vederea realizării în România a unui transportor blindat 8x8 care este un program strategic pentru armata României. Este un transportor amfibiu cu un grad de protecţie foarte ridicat, asigurând protecţia oamenilor din interior şi rămânând amfibiu în acelaşi timp. Vehiculul este unul dintre cele mai moderne transportoare blindate realizate în acest moment. În prezent, el este în testare de către armata italiană şi de US Marin Corps şi considerăm că prin acest parteneriat armata română are şansa să aibe în dotare unul dintre cele mai moderne vehicule. TBT 8x8 este un blindat pe roţi cu o capacitate de 11 persoane. Estimăm ca într-un an sau doi ani de zile să avem prima serie realizată, dacă Ministerul Apărării agreează soluţia propusă de noi", a declarat pentru AGERPRES Bogdan Bărbulescu, Director Digital Bit.

Pentru acest transportor blindat, Grecia a propus un parteneriat, fiind interesată de o colaborare în ceea ce priveşte camerele de luat vederi care vor fi instalate pe transportoarele TBT 8x8. Atunci când se va începe producţia pentru aceste blindate, România ar putea cumpăra din Grecia camerele video.

În ceea ce priveşte societăţile româneşti producătoare de armament şi tehnică militară, cele mai multe ţări au fost interesate de Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Mija, Carfil şi Tohan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor